1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Доматите мутанти са тук и идват с мир

ESG

Обясняваме защо се раждат толкова "грозни домати" този сезон

Добрата новина е, че няма нищо лошо в тези деформирани зеленчуци. Те са напълно годни за консумация, вкусът и хранителните им стойности не се по-ниски от онези с идеална форма. И все пак, тези "носове", "ръце" и други придатъци остават забавно любопитни, казва АП. 

Какво става тук?

Всеки, който някога е разрязвал домат, знае, че те са разделени на вътрешни сегменти, наречени локули, които съдържат семена. Повечето домати имат около 4 или 5 локули; чери доматите съдържат 2 или 3.

Когато растението е изложено на екстремни температури, като тези, които мъчиха Европа това лято, клетъчното делене в развиващия се плод може да се обърка и това да доведе до образуването на допълнителни придатъци. И тъй като вътре в домата няма достатъчно място за допълнителен сегмент, той се развива и расте извън плода.

Не всеки домат на засегнато растение обаче ще се деформира.

„При правилните условия (температури, които са твърде горещи или дори твърде ниски), това може да засегне един или два домата на растение, в зависимост от това къде се намират в процеса на развитие и какви са (атмосферните) условия“, според Тимъти Макдермот, асистент и преподавател в щатския университет на Охайо.

„Най-грозните домати“

Мутацията извън локулата не е единствената аномалия, причинена от екстремни горещини. Слънчево изгаряне, окапване на цветовете, и грешното узряване на плодове също могат да възникнат, когато растенията се отглеждат извън идеалния им температурен диапазон, който е между 21 и 29 градуса по Целций през деня.

Когато се очаква температурите да останат над 32 градуса за няколко последователни дни, осигуряването на сянка за вашите растения ще помогне да се избегнат тези проблеми, свързани с топлината.

Как да си направим парник с подръчни средства?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии