Скъпо ли ще ни излезе да си направим домашна зимнина? (+ РЕЦЕПТА)

Ето какви са цените по пазарите в момента

Много от българите тази година няма да правят зимнина заради високите цени на зарзавата. Въпреки че от домашното по-хубаво няма, масово хората у нас вече разчитат на купешки лютеници и туршии, защото излизат по-евтино.

На Женския пазар в София цената на доматите варира между 1,60 до 3,50 лв. за кг. Кромид лукът струва 3 лв. Цената на чушките е от 1,80 до 3 лева. Лютите чушки за кг са на цена от 4 и 6 лв. Краставиците струват 3,50 лв., а корнишоните са 3 лв. за кг. Патладжанът е между 2 и 2,50 лв. за кг, а килограм тиквички струва 2 лв. 6 бр. царевица се продават за 5 лв. Цената на чесънът е 7 лв. за кг.

При плодовете - килограм смокини струва 3,50 лв., прасковите и кайсиите са по 2,50 лв., 500 гр. малини струват 4 лв., а 500 гр. боровинки – 3,99 лв.

Традиционната рецепта за домашна лютеница включва няколко килограма домати, чушки, патбаджан и други съставки. По изчисление на businessnovinite.bg за 12 порции лютеница трябва да приготвите поне 22-24 лева. Това е цената само на продуктите, като включим и тока, нужен за приготвянето й, цената набъбва още. 

Царската туршия за 5 порции пък ще ви струва около 12-14 лева само продуктите.

Ето и една рецепта за вкусна домашна лютеница, ако решите да правите у дома:

  • 2 кг чушки
  • 1 кг патладжани
  • 3 кг домати
  • 3 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 4 моркова
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 с.л. сол
  • 80 мл. червено вино
  • 80 мл. оцет
  • 80 мл. олио

РЕЦЕПТА:

Патладжанът се нарязва, посолява се и се оставя да си пусне горчивия сок. Чушките, доматите, чесънът, лукът и морковите се почистват и се нарязват.

Всички зеленчуци се слагат в тава и се пекат в силно загрята фурна за около 2 часа. Периодично се разбъркват. След това се пасират и при нужда лютеницата се връща във фурната, за да се пече до желаната гъстота.

Готовата лютеница се разпределя в буркани и се стерилизира.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст