1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

15-и Зелен форум на Мениджър: Енергийният преход се случва с помощта на бизнеса и въпреки държавата

ESG

Присъстващите имаха възможност да чуят експертните мнения на специалисти в четири дискусионни панела

 

Юбилейното петнадесето издание на ,,Зелен форум“ на Мениджър се проведе на 4 юни в Интер Експо Център. Присъстващите имаха възможност да чуят експертните мнения на специалисти в четири дискусионни панела.

Имаме голям шанс да скочим напред, ако успеем да се вгледаме в следващото поколение технологии. Ако заложим на технологиите и онова, което ще бъде конкурентоспособно спрямо сегашните зелени технологии, на онези батерии, които ще бъдат различни от днешните, на онази соларна енергия, която ще е ново поколение в сравнение с днешната, да заложим на енергийната ефективност и оптимизацията на процесите. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов в откриващата реч.

Дали ще има друга конфигурация на европейските институции след евровота на 9 юни, която да доведе до преосмисляне на Зелената сделка, бе един от водещите въпроси, по които дискутираха участниците в първия панел ,,Реалностите пред Зелената Европа – скорост, ресурси, сигурност“

,,Климатичните промени се чувстват осезаемо в Нидерландия, но те обуславят очаквания завой вдясно и по-увеличено представителство на крайно десните партии в Европейския парламент за сметка на мейнстрийм партиите. Това подвига въпроси дали крайно десните ще повлияят начина, по който ЕС ще забави изпълнението на своите амбициозни зелени политики", посочи директорът на софийския офис на Европейски съвет за външна политика Мария Симеонова.  

,,Технологиите се развиват и алтернативните източници на енергия, които са били скъпи преди 15 г., днес вече не са скъпи. Въпросът е как да се намери баланс между всички енергийни източници. Най-очевидното решение е тези, които са скъпи, да бъдат направени по-евтини. Това вече се случва с вятърната и слънчевата енергетика", сподели Пламен Димитров, член на управителния съвет на Българско геополитическо дружество

,,Настоява се за цялостна енергийна стратегия на ниво ЕС, за много по-добра междусистемна свързаност, за изграждане на мрежи и системи за съхранение на енергия, и специални мерки за енергийно интензивната индустрия, която има съвсем различни потребности и за нея слънце и вятър не играят роля като възможно решение", каза зам.-председателят на Българска стопанска камара Мария Минчева. 

Втората панелна дискусия бе посветена на енергийния потенциал на България.  Апостол Дянков, началник отдел ,,Координация на климатични политики" в главна дирекция ,,Политики за изменение на климата" в МОСВ, застана зад идеята, че Зелената сделка може да не изпълнява очакваната функция.

„Основната цел на Европейската комисия и Европейския съюз е създаване на единен енергиен пазар. През 2011 влиза регламентът REMIT за налагане на прозрачност и предвидимост на енергийния пазар. В тази връзка в България изостанахме с прилагането на този регламент. Той трябваше да започне да действа през 2013 г. , но за съжаление бе приведен в българското законодателство през 2018 г.  и дирекцията, която ръководя в момента, бе създадена през 2020 г.“, каза д-р Юлиан Войнов, директор на дирекция ,,Мониторинг и контрол на Регламент (ЕС) 1227/2011 (REMIT)” в КЕВР. 

По линия на постигането на целите на ЕС от страна на България, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, отбеляза добрата позиция на българския енергиен сектор в своята цялост. Процесът по декарбонизация и Зелената сделка вървят въпреки усилията на държавата. Това се дължи според него на пазарните механизми, бизнеса и невъзможността на политиците да ограничат въвеждането на новите технологии.

Според Драгомир Цанев, изпълнителен директор на компания, над 50 хил. души са необходими у нас за изпълнение на целите за енергийна ефективност и възобновяеми източници, заети в строителния сектор и инсталаторския бранш. Невъзможността да се случи скоро се дължи главно на тенденциозното намаляване на приема в професионални гимназии последните 20 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии