1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Задължителни стъпки за защита на личните данни

Задължителни стъпки за защита на личните данни

Ето какво съветват експертите

 

Често в новините научаваме за кражба на лични данни, което потенциално излага данните на милиони клиенти на риск. Ето няколко съвета, за да сте сигурни, че вашата лична информация няма да попадне в неподходящи ръце. 

Създавайте силни пароли

Когато създавате парола, мислете отвъд думите или числата, които киберпрестъпникът лесно би могъл да разгадае, като рождения ви ден. Изберете комбинации от малки и главни букви, цифри и символи и ги променяйте периодично. Освен това е по-добре да създадете уникална парола, вместо да използвате една и съща парола в множество сайтове, съветват от федералнаjd търговска комисия на САЩ.

Не споделяйте твърде много в социалните медии

Всички имаме един приятел, който публикува твърде много интимни подробности от живота си онлайн. Това не само може да бъде досадно, но също така може да изложи личната ви информация на риск. Проверете настройките си за поверителност, за да сте наясно кой вижда вашите публикации и бъдете внимателни, когато публикувате вашето местоположение, роден град, рожден ден или други лични данни. 

Използвайте безплатния Wi-Fi с повишено внимание

Малко онлайн пазаруване никога не е навредило на никого. Повечето безплатни обществени Wi-Fi мрежи имат много малко мерки за сигурност, което означава, че други хора, използващи същата мрежа, могат лесно да имат достъп до вашата дейност. Трябва да изчакате, докато сте у дома или в защитена с парола мрежа, преди да извадите кредитната карта.

Внимавайте за връзки и прикачени файлове

Киберпрестъпниците са коварни и често композират своите фишинг измами така, че да изглеждат като легитимни комуникации от банка, компания за комунални услуги и други. Някои неща като правописни грешки или имейл адрес, различен от обичайния подател, могат да бъдат улика, че имейлът е спам.

Проверете дали сайтът е защитен

Преди да въведете лична информация в уебсайт, погледнете горната част на вашия браузър. Ако има символ за заключване и URL адресът започва с „https“, това означава, че сайтът е защитен. Има няколко други начина да определите дали сайтът е надежден, като политика за поверителност на уебсайта, информация за контакт или печат за „потвърдена сигурност“.

Помислете за допълнителна защита

Инсталирайте антивирусен софтуер, антишпионски софтуер и защитна стена. За допълнителна защита може да помислите за киберзастраховка, която може да защити вас и семейството ви, ако станете жертва на кибератака. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии