„Хакери“ и „финансови мулета“ прехвърлили към свои сметки 800 000 лв. в 6 български градове и села

Киберсигурност

Единадесет са арестувани за източване на банкови сметки при акция на ГДБОП

 
Единадесет са арестувани за източване на банкови сметки при акция на ГДБОП. 
”Хакери“ и „финансови мулета“ са успели да прехвърлят към свои сметки или криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки, казват от звеното за Киберпрестъпност в своята Facebook страница

Мащабната акция е реализирана на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница, обл. София и с. Медковец, обл. Монтана.
При проведените оперативно-издирвателни действия и действия по разследването е установено, че в периода от април до август 2023 г. са достъпили чрез електронното банкиране сметките на 12 (дванадесет) български граждани и юридически лица. От тях са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните лица. Средствата са усвоявани веднага.
Успешните неправомерните операции са в размер на близо 800 000 лева. Освен „хакери“, установена е самоличността на набирачи на ,,финансови мулета“ и множество ,,финансови мулета“, съпричастни към извършваната дейност.
Всички единадесет лица са привлечени като обвиняеми, като три от тях са задържани за срок до 72 ч., седем са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер между 5 000 и 10 000 лв., един от обвиняемите е с подписка.
Едно от лицата е привлечено към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.
По време на операцията и след одобрение от Софийски градски съд (СГС) са извършени
30 претърсвания и изземвания на адреси, автомобили и лични обиски.
 
Иззети са компютри, телефони, флаш памети, различна документация и вещи. Разпитани са свидетели, имащи значение за воденото разследване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст