1 USD
1.82413 BGN
Петрол
119.43 $/барел
Bitcoin
$28,797.9
Последвайте ни
1 USD
1.82413 BGN
Петрол
119.43 $/барел
Bitcoin
$28,797.9

Почти две трети от българите не проверяват прочетеното в интернет

Мнение
 

Дори и тези, които се усъмнят в дадено съдържание не винаги сравняват поднесената информация от други източници

Само 38,1% от интернет потребителите в България посочват, че са срещали в новинарски сайтове или социални медии информация, която , която считат за невярна или съмнителна.

Това означава, че 61.9% или почти две трети от всички потребители у нас не са подложили на по-задълбочен анализ това, което са прочели или гледали онлайн. Данните са от проучване на Националния статистически институт.

Не всеки обаче, който е преценил, че поднесената му информация не отговаря на представите му за достоверност, е решил да се задълбочи и да я провери допълнително.

Това са направили по-малко от половината(41,7%) читатели или потребители на социалните мрежи усъмнили се в съдържанието, на което са попаднали.

Как проверяваме написаното и видяното в интернет?

Когато потребителите в България решат да сверят видяното те най-често търсят други източници(71,15%), от които могат да сверят информацията.

Почти половината(46%) от скептичните читатели решават да проследят последвалата дискусия по дадена тема, която се намира в нейната секция с коментари. Допълнителни данни и мнения извън интернет пространството търсят (41%) от по-критичните читатели.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии