1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Плащат по 150 хил. лв. на наследниците на жертва от взрива в завод "Миджур"

Плащат по 150 хил. лв. на наследниците на жертва от взрива в завод "Миджур"

Решението на Върховния административен съд, което е окончателно, е по жалба на наследниците на една от загиналите жени

Министерският съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са осъдени солидарно да заплатят обезщетение в размер на по 150 000 лева на трима наследниците на една от жертвите на смъртоносния взрив в оръжейния завод "Миджур" преди десет години.

Решението на Върховния административен съд, което е окончателно, е по жалба на наследниците на една от загиналите жени. Те твърдят, че Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 милион противопехотни мини, внесени от Гърция, въпреки че е бил сезиран с искане за намеса от четири неправителствени организации. 

Според върховните административни съдии вносът на боеприпасите е станало в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, която допуска това да става само с цел унищожаването, но не и с цел утилизиране на мините. На това основание Върховният административен съд отменя решението на първоинстанционен Административен съд във Видин, с което бяха отхвърлени исковете на наследниците на загиналата жена.

Министерският съвет и екоминистерството трябва да им заплатят обезщетение по 150 000 лева, заедно със законната лихва, считано от деня на инцидента - 1 октомври 2014 година. 

Наказателното дело за взрива в завод "Миджур", в който загинаха 15 души, приключи на три инстанции с четири оправдателни присъди.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии