1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Замразяване на пенсиите и по-високи данъци - мерките срещу дефицита

Как обаче тези мерки ще се отразят на населението?

Сред важните неща, които касаят обикновения българин в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Министерство на финансите са няколко мерки, които служебното правителство предлага, за да бъде свит дефицитът. 

Сред тези мерки е и увеличениено на ДДС от 20 на 22%. Освен това ще трябва корпоративният данък да нарасне от 10 на 15 на сто, а данъкът, плащан от едноличните търговци, да се увеличи от 15 на 20 на сто. Според финансовото министерство само увеличеното ДДС ще донесе приходи в хазната от 1,63 млрд. лева.

Икономисти, които говориха по темата в студиото на "Тази сутрин" по bTV обаче, казват, че  вдигането на тези данъци би било пагубно за държавата. ДДС-то би се отразило най-вече на потребителите, но ако се увеличи корпоративният данък, това означава отлив на инвестиции.

Според разчетите заради намалените ставки за ДДС на хляба, книгите, бебешките стоки, парното и природния газ, ресторантьорството и кетъринг услугите хазната може да загуби тази година 503 млн. лв.

Снимка: iStock

А ако пенсиите от първи юли не се увеличат, това ще спести на бюджета 1,14 мрлд. лв.

През 2023 г. се очаква забавяне на растежа на БВП до 1,8%, като то ще бъде по линия на потреблението, износа и изменението на запасите. Нарастването на частното потребление ще бъде подкрепено от растежа на реалния разполагаем доход, но ще се забави спрямо 2022 г. в синхрон с по-слабото нарастване на заетостта и на кредитите за домакинствата, се казва в програмата на министерството. 

Тази година динамиката на компенсацията на един нает се очаква да се забави до 11,5%, следвайки ограничаването на инфлацията, икономическата активност, заетостта, както и от по-ниския принос на публичния сектор.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5