1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Загубите от спирането на АЕЦ "Козлодуй" са около 7 млн. лв. на ден

Течът е предизвикан от изпуснала тапа от предишен ремонт

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че загубите от спирането на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат около 7 млн. на ден, подобно на спирането през октомври. Това стана ясно в ефира на предаването „Тази сутрин“.

По негови думи тепърва точните загуби ще бъдат изчислявани, но става дума за милиони на ден. Те са реализирани от пропуснати печалби. 

Припомняме, че 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече беше спрян веднъж през есента за планов ремонт на отечка, която се появява само при високи температури. Христов каза, че  още тогава по график са били проверявани други два парогенератора и извън графика е бил проверен и този, защото през пролетта е възникнал подобен проблем, който обаче при тази проверка не се е проявил.

„Сега се появи отново заради високата температура. Тези проблеми се откриват много трудно, защото отечката беше много малка и рискувахме да го спрем и да не разберем от къде е този теч. Най-вероятно става въпрос за една от тапите, които е сложена на предишна отечка.

Служебният министър припомни, че реакторът беше изключен в събота в 6:00 и вече е изстинал. По негови думи днес вече се подготвят тестове и ако бързо се коригира проблемът, следващите дни ще тръгнат пусковите операции.

„Максималният срок, който се предвижда за спирането е 2 седмици, а минималният около седмица или 10 дни“, добави той.

Повече за доставките на газ вижте в btvnovinite.bg

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии