1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Ще има ли проблеми с тока и по-високи цени заради спирането на 6-и блок ?

БГ Бизнес

Вероятно блокът на "Козлодуй" ще е спрян до 26 декември

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян вече втори ден за ремонт за отстраняване на технически проблем. Дали това, че отново блокът спря работа ще се отрази на електроподаването и цените на тока?

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, обяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка, Цачев казва, че не очаква да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия.

Причината, е че "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев, цитиран от БНР.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор.

Как ще се отрази на цените на свободния пазар?

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени", каза Ангелин Цачев. 

Според изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов обаче спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за свободния пазар.

"Аз не мисля, че спирането на 1000-мегаватовия блок на "Козлодуй" ще се отрази драматично на ценовите нива в района, понеже от няколко месеца както пазар ден напред, така и пазар в рамките на деня, са напълно интегрирани и пазарните механизми по автоматичен начин ще преразпределят потоците, така, че това намаляване на предлагането на свободен пазар няма да окаже сериозно влияние върху нивата на цените. От тези грубо казано, 1000 мегавата мощност, които ще бъдат спрени за няколко дни, една част от тях се предлагат и на регулиран пазар, така, че отпадането на предлагането за свободен пазар няма да е толкова голямо като количество", каза Константин Константинов.

Освен това информацията за спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"  беше обявена достатъчно рано, за да могат пазарните участници да изготвят своите стратегии, допълни директорът на енергийната борса Константин Константинов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии