Вдигат таксите на студентите: Бъдещите педагози и икономисти ще плащат с до 30 лв. повече

Вдигат таксите на студентите: Бъдещите педагози и икономисти ще плащат с до 30 лв. повече

Над 143 870 студенти ще плащат по-високи такси, каза за bTV Бизнес Новините Ангел Стойков

 

Правителството официално одобри новите студентски такси. По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите за редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища за академичната 2024/2025 година.

С колко ще се вдигнат таксите?

Разговархме с Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), който сподели какво да очакваме за бъдещите увеличения. Към момента няма точна цифра, която да определи с колко ще се вдигнат таксите на всички специалности. Знае се, че най-голяма разлика ще има при специалностите: "Педагогика и обществени комуникации" и "Информационни науки".

  • „Педагогика“ задочна форма на обучение е увеличена от 596 лв. на 719 лв. за година. За редовно обучение от 659 лв. на 702 лв.
  • За направление „Икономика“ предложението за увеличение е от 650 лв. на 665 лв. на средна база. Задочната форма става от 628 лв. на 708 лв.
  • „Обществени комуникации и информационни науки“ - ръстът е най-голям, като за задочната форма – от 447 лв. става 648 лв.

Пред bTV Бизнес новините, Ангел Стойков сподели, че увеличението засяга само студентите, които учат „държавна поръчка“, но със сигурност промяната в тези такси ще рефлектира и върху платената форма на обучение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст