1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Колко струва да си студент в България?

Колко струва да си студент в България?

Студентските години са едни от най-хубавите в живота на човек, но и най-скъпите

В България има 38 държавни университета, където се обучават приблизително 195 хиляди студенти - някои са приети платено обучените, а други държавна поръчка. Студентските години са едни от най-хубавите в живота на човек, но и най-скъпите. Ето колко струва да си студент и да живееш в българския Лас Вегас - Студентски град:

Кандидат-студенти

Още преди да сте прекрачили прага на някое висше учебно заведение като пълноправен студент, трябва да заплатите съответна сума. Всяко явяване на кандидатстудентски изпит се заплаща. Първата такса във всички университети е около 60 лв., като всеки следващ заявен изпит в редовната сесия е 30 лв.

Справочниците за кандидат-студентите също държат определена цена. Справочник за кандидат-студенти на УНСС е на цена от 7,00лв., но може да го намерите и в безплатен PDF формат. Софийският университет "Св. Климент Охридски" предлагат своя справочник за скромната цена от 15,00 лв.

Семестриални такси

Ще повлияе ли отпадането на семестриалните такси на джоба на студентите? Да, ще повлияе. На един учащ са му нужни около 800лв. на месец, за да живее сравнително нормален студентски живот без да включваме семестриалните такси и тези за общежитие. Голяма част от тях се издържат сами. Родителите им не успяват да покрият разходите за обучението, затова се налага студентите да работят на няколко места и да жонглират между образованието си и работа.

В УНСС един семестър държавна поръчка струва различно в зависимост от специалността, но най-много може да платите 400 лв. Платено обучение съответно заплащат по-голяма сума на стойност 1100лв.

В Техническия университет един семестър струва 500 лв. В зависимост от специалността, парите в платената поръчка варират, но таксата може да стигне до 1 970лв.

Общежития

След като сте избрали в кой университет искате да продължите своето висше образование идва следващият въпрос – „Къде ще живея?“. Студентските общежития предлагат сравнително прилични условия за живеене на различни цени.

Наемът на стая в студентско общежитие за студентите държавна поръчка в блок на УНСС е 75лв. Студент платено обучение дава 150 лв. В тези цени не са включени консумативите вода и ток, които се променят в зависимост от сезона.

В Техническия университет плащат 65 лв., като водата и тока отново не са включени към общия наем и всеки месец са различни.

Снимка: iStock
Храна

Ако попитате един студент за какво най-много харчи парите си, най-честият отговор, който ще получите е храна. В Студентски град има изобилие от места, на които може да похапнете, но не всички са по джоба на студентите. За по-непретенциозните кухнята в студентския стол предлага добро решение за задоволяване на глада. Само срещу два-три лева всеки студент може да похапне в компанията на колеги. Менюто предлага няколко асортимента храна, но преди да отхапете от салатата, проверете дали някое животинче не се е настанило там.

„Манджа стрийт“ е улицата в Студентски град, където може да откриете много заведения за дюнери и сандвичи на цена около 5,50 – 6 лв. Това не е една от най-здравословните алтернативи, но пък е най-бързата. Студентски град не спи, така че повечето от тези заведения са денонощни.

Градски транспорт

Градският транспорт е сред ежедневните премеждия, ако живеете в Студентски град. В горещите летни месеци пътуването в автобуси и метра ще кали нервите ви. Цената за едномесечна студентска карта за една градска линия е 9,00 лв. За цялата градска мрежа е 20 лв. За един семестър от 4 месеца са ви нужни 80лв. за карта за градски транспорт. Ако не пътувате толкова често и смятате, че не ви е нужна карта, билетчето за 30+ прикачвания е 1.60 лв., а дневната карта е на стойност от 4,00 лв.

Развлечения

В Студентски град има много места, на които можете да се забавлявате с приятели. Ако сте фитнес ентусиасти „Фитнес 33“ е за вас. Една тренировка в него е 1,33 лв., а месечните карти са 50 лв. за мъже и 40лв. за жени.

Ако искате да поиграете боулинг с приятели, то Joy Station е точно на ъгъла. От понеделник до четвъртък цената на една игра е 6.00лв.

В този оживен квартал ще намерите десетки кафета и места, на които може да седнете и да изпиете по едно кафе с приятели. Но имайте предвид, че някои от тях след определен час въвеждат задължителна консумация на маса, която варира от 20 до 50 лв.

Да бъдеш студент не означава да живееш като във филма „Последният ергенски запой“. Заедно с купона и ученето идват и много разходи, които са неразделна част от студентския живот. От таксите за кандидатстудентски изпити и справочници до семестриалните такси и наемите за студентски общежития, финансовите изисквания са много и солидни.

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии