1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Страдате ли от синдром на компютърното зрение?

БГ Бизнес

Ето как може да си помогнете

 

Липсата на движение, постоянното взиране в монитора и напрежението на работното място в комбинация са причина за редица неразположения на организма, възникване на здравни проблеми и заболявания. Дългият престой пред монитора води до хронично главоболие, замъглен поглед и бърза умора на очите, тъй като те се натоварват значително при работа с компютър.

 

Това са и симптомите на т.нар. синдром на компютърното зрение. Терминът се използва за всички негативни ефекти, които се пораждат от седене пред компютъра за продължителен период от време. Освен гореспоменатите, вредни резултати от несъобразения престой пред монитора и пропускането на почивките могат да бъдат болки във врата, зачервени очи, напрежение, раздразнение и сухота в очите, трудно фокусиране и дори напълняване, поради липсата на активност.

 

За да избегнете тези неприятни неразположения на организма, ви предлагаме 10 съвета как да се грижите добре за здравето и настроението си:

 

Преместете монитора далеч от прозореца

 

Вероятно не сте се замисляли, но външната светлина поражда отблясъци в екрана на монитора, които са основна причина за бързото изморяване на очите. Поставете компютъра си далеч от пряка светлина или ако е в близост до прозорец, осигурете щори, сенник или завеса, чрез които да контролирате количеството светлина, достигащо до монитора. Пряката светлина към екрана поражда напрежение в очите. Добро решение на проблема е използването на монитор с антирефлексна повърхност.

 

Нагласете височината на монитора

 

За постигането на максимален комфорт, разположете монитора така че центърът му да бъде на 13 – 23 см под хоризонталната линия на зрението ви. При изправена глава, погледът ви трябва да попада върху горната част на монитора.

 

Мигайте често

 

При взиране в компютъра, хората са по-съсредоточени и мигат 3 пъти по-малко от обичайното. Това води до усещане за сухота и дискомфорт в очите. Сещайте се да премигвате по-често, за да овлажнявате ретината си и да не ви се замъглява погледа. Това е особено важно за хората използващи контактни лещи.

 

Настроите дисплея на монитора

 

Яркостта на монитора и контрастът на цветовете са много важни за комфорта на очите при дълго четене и работа на електронни устройства. Нагласете яркостта на екрана спрямо светлината в стаята. Ако мониторът е твърде светъл, а в стаята е твърде тъмно, очите възприемат много светлина от екрана, а периферното зрение е притъпено. Това води до създаване на стрес и напрежение. Обратният случай също не е препоръчителен, тъй като тогава взирането в монитора е по-голямо и умората идва бързо. Най-добрият вариант е да няма драстична разлика между светлината на екрана и в стаята.

 

Задължителна почивка

 

Следвайте правилото 20/20/20 – 20 секунди почивка, на всеки 20 минути работа, поглеждайки на разстояние поне 5-6 метра от компютъра. Премествайте погледа си от монитора  често, като гледайте на възможно най-далечно разстояние и сменяте постоянно обектите, в които се вглеждате. Погледът трябва да се движи.

 

Разположете монитора правилно

 

Ако можете да докоснете екрана с ръка, седейки на стола зад бюрото, то мониторът ви е разположен твърде близо. Изпробвайте правилото на едната трета, като измерите разстоянието, от което можете ясно да четете отворен на екрана документ. Точно преди да започне да се размазва текстът и да се напрягате неестествено, за да го прочетете, спрете и измерете това разстояние. След това го разделете на 3 и ще получите дистанцията, която трябва да спазвате и на която е добре да бъде разположен вашият монитор.

 

Ходете на очен лекар

 

Хората, които работят ежедневно пред компютър, трябва задължително да минават профилактични очни прегледи. Поне веднъж годишно се консултирайте с лекаря си и при първи симптоми на дискомфорт се свържете с него, за да сте сигурни, че сте здрави.

 

Подходящо осветление

 

Избягвайте флуоресцентните лампи и не поставяйте монитора точно под осветлението на тавана. Направете тест с огледало: поставете джобно огледало при екрана и ако на него се отразява електрическа крушка, то монитора ви не е поставен на подходящо място.

 

Дръжте дигиталните устройства на по-голямо разстояние

 

Склонни сме да държим дигиталните устройства на по-близко разстояние от очите, когато четем от тях. Опитайте се да държите екрана на по-далечно разстояние при работа с телефон, компютър или друго електронно устройство.

 

Стойте изправени

 

Обърнете внимание на стойката на тялото ви, когато седите пред компютъра. Дръжте тялото си изправено и не се свивайте, тъй като по този начин напрягате гръбначния си стълб, което води до болки в гърба, във врата и главоболие.

 

Тези съвети са прости и лесно изпълними, но ви гарантираме, че ще се чувствате по-добре при ежедневното им прилагане и ще избегнете много от негативните ефекти при продължителна работа на компютър.

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии