1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Ще се изненадате: Коя е най-посещаваната дестинация у нас през зимата? (ВИДЕО)

Ще се изненадате: Коя е най-посещаваната дестинация у нас през зимата? (ВИДЕО)

Градският туризъм е особено привлекателен през зимния туристически сезон в България

Над 1,8 млн. са регистрираните туристи у нас през зимния сезон в периода 1 декември 2023 г. - 25 март 2024 г. С едва 3% са се увеличили българските туристи, показва статистика на Министерството на туризма.  

Снимка: Ладислав Цветков

Най-значителен на годишна база е ръстът на посетителите от Турция29,1%. С 18,7 на сто са се увеличили и италианските туристи, които са предпочели да разгледат забележителностите на София. Ръст е отчетен и от пазари като Сърбия и Германия – съответно 10,7% и 9,7 на сто.

По-малко посетители през зимния туристически сезон е имало от Гърция, Румъния, като най-сериозен е спадът от Израел – с 62,6%.

Снимка: БГНЕС

Данните показват, че най-предпочитаната дестинация между декември и март е Столична община, която отчита 329 хил. туристи. Веднага след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

От ски курортите най-посещаван е Банско (над 190 хил. души са избрали дестинацията), следван от Боровец и Пампорово, като регистрациите на българските туристи са най-много.

 

Снимка: Ладислав Цветков

Планинският курорт е реализирал над 101 хил. нощувки, посочват от общината. Пампорово също може да се похвали с успешен зимен сезон с около 4% ръст на посетителите.

Особено привлекателен се оказва и градският туризъм – близо 35% от хората са избрали дестинации като София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас и Стара Загора. Към този процент се включват и всички, които избират т.нар. бизнес туризъм.

Снимка: iStock

Забелязва се и стабилизиране на туристическия пазар по отношение на завръщането към ранните резервации. Около 30% са неорганизираните туристи сега, докато по време на пандемията бяха значително повече.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии