"Силвър Стар" с рекордна година: Продажбите на Mercedes-Benz у нас са отбелязват ръст
70% от доставените нови леки автомобили са SUV
Купувайте прясна риба, съветва д-р Йордан Господинов
Български шаран има предостатъчно, така, че на Никулден всеки българин, който иска да консумира от тази риба, ще има възможност да я вземе прясна, каза в навечерието на празника д-р Йордан Господинов, председател на Асоциация на производителите на рибни продукти пред businessnovinite.bg.
Цената на традиционната риба е малко по-висока от миналата година, но Господинов очаква в самия ден на празника цената да падне, тъй като на пазара ще има достатъчно количество. "Няма как цената генерално да не се повиши, тъй като всичко по веригата поскъпна- енергия, фуражи и други неща. Но никой не иска стоката му да престоява и търговците ще искат да я продадат и така ще намалят цената, коментира той. По думите му хората, които купуват шаран, да гледат да е с повече люспи, това е на берекет.
Като цяло у нас се произвежда качествена и вкусна риба. Имаме внос, разбира се. Съветвам хората, когато купуват риба да взимат прясна, така със сигурност няма да сгрешат. Случва се охладената риба да престоява повече и да не е добра за консумиране, но това са по-скоро единични случаи.
В България произвеждаме и много пъстърва. Голяма част от нея изнасяме, най-вече за Румъния, каза още Господинов. П одумите му българинът яде по 10 кг. риба на година. А това каква риба предпочита нашенецът, зависи от мястото, където живее. В планинските райони се яде повече пъстърва, в морските райони- повече морска риба, това е нормално, добави той.
Защо се яде шаран на Никулден?
Традицията да се яде шаран на 6 декември е свързана с легендата за Свети Николай Чудотворец, който е сред най-почитаните християнски светци - покровител на рибарите, моряците, банките и банкерите.
Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Още от дете Свети Николай е пример за аскетизъм и добродетелност. Отказва се от материалните блага и ги раздава на бедните. Мощите му днес се пазят в италианския град Бари.
От легендите за Свети Николай шаранът се смята за жертвена риба и трябва да присъства на Никулденската трапеза. Затова празникът се нарича и “Рибен Свети Никола”. Шаранът трябва задължително да е прясно уловен и с люспи.
*Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
70% от доставените нови леки автомобили са SUV
Продажбите намаляват дори във Франция - до 118 млн. бутилки
Наситина ли Тръмп е бил разоряван няколко пъти?