1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Само след 3 години: Една четвърт от населението у нас ще са пенсионери

БГ Бизнес

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надхвърли 30% - данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" Кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора, предава БНР. 

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума.

"Въпреки всички извървяни положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. 

В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя. 

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии