1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Само червено червило и спирала: Защо Илияна от Бургас отиде на бала с носия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Само червено червило и спирала: Защо Илияна от Бургас отиде на бала с носия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Колко струва един по-различен абитуриентски бал

 

В месеца на баловете в Бизнес Новините ви разказваме няколко истории на абитуриенти - за бюджета, необходим за завършването, както и за разходите за този важен за семействата повод. Срещнахме се с млади хора, които избират различни начини да отбележат този значим момент - от такива със скъпи дрехи, обувки и аксесоари, до такива, които решават да заложат на по-скромни покупки за бала. 

Това е една историята на абитуриентка, която избира да отиде на бала си не с бляскава рокля, а с фолклорна носия. Как Илияна от Бургас се спира на тази идея, разказват Елеонора Дъбова и Нели Колева.  

Илияна Джемилева е отличник в СУ "Петко Росен" в град Бургас. Тя е сред малкото ученици, които през свободното си време предпочитат да с с книга в ръка, вместо смартфон. Обича българския фолклор, затова избира да бъде на бала си с народна носия. Успява да зарази и своя приятел. 

"Аз попринцип много обичам български филми стари или стари книги фолклорни. Една вечер четох една българска книга на български автор Васил Попов “Мамник” и там се разказва за българската митология и така се роди идеята. Ще съм със сукман, колан, престилка, пафти, чанта и обувчици", казва Илияна за своя избор. 

Тя завършва паралелка фризьорство и козметика, но това не е причината Илияна да се откаже от услугите на професионален гримьор и фризьор за бала. 

"Аз не искам да се дават такива пари за фризьор, гримьор, скъп автомобил, който не е мой , предпочитам тези пари да ги дам за образование , за книги. Мен образованието и книгите ме правят щастлива. Гримът ще е просто едно червено червило и една спирала", казва още абитуриентката. 

Въпреки, че семейството залагат на малко тържество в семеен кръг, общите разходи за бала възлизат на 4 000 лева. 

"Подготовката за бала ни отне около година. Търсихме из цяла България носия, която да е подходяща за нея. Търсихме странджанска носия, но не успяхме да намерим и затова се ориентирахме към тракийска народна. Поръчахме я да я ушият по нейни размери. Носията е към 500 и нещо , обувките са 100. Заведението което избрахме за празника ще излезе някъде около 2 000 и нещо. Тортата също ще бъде триетажна - бяло, зелено, червено с човечета с народни носии, с 12 рози релефни", казва Магдалена Желева, майка на Илияна. 

Освен родителите, учителите също се гордеят със своята възпитаничка.

"Илияна е един от съвестните ученици, които имаме в нашата гимназия. Страхотна личност, вече изградена. Горд съм и след 12 клас вече не са ми ученици, а мои приятели", казва Валентин Вачев - класен ръководител на 12 а на Илияна. 

Инж. Даниела Петрова е директор на СУ "Петко Росен", гр. Бургас. Тя също споделя впечтленията си от абитуриентката. "Тя е изявена ученичка, не допуска отсъствия, представяше училището в редица ивънкласни дейности. На 13 май се случи изпращането в училищния двор, всяка година този ден и това събитие е особено емоционално тъй като те се разделят с училището след 12 години учение и труд, а ние колегите плачем със скрити сълзи, изпращайки ги и пожелавайки им попътен вятър", казва директорката. 

Илияна участва в първото по рода си шествие на абитуриентите в Бургас. То завърши с въздушен поздрав от парапланерист.

"Да си абитуриент е емоционално , тежко е поне за мен. В същото време чувството е все едно имаш пеперудки в стомаха , до шията ти стигат, мислиш - сега ми свърши една страница от живота , от този момент нататък трябва да си сериозен сам да изкарваш парите да храниш собствено семейство, да живееш сам. Вече ти си самостоятелен човек, ти си една личност изградена, която училището ти е помогнало да изградиш също", описва емоциите си Илияна. 

Желанието и е да следва българска филология в Бургаския университет, за да може да предаде знанията си и любовта към фолклора на следващите поколения. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии