1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

С подменен имейл и банкова сметка: Български компании губят големи суми пари

С подменен имейл и банкова сметка: Български компании губят големи суми пари

По този начин е измамена голяма българска строителна компания, която превела 12 милиона лева

Два или три пъти годишно български компании губят големи суми пари, измамени с подменен имейл и банкова сметка. Това съобщи старши комисар Владимир Димитров - началник на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, цитиран от БНР. 

По същия начин беше измамена голяма българска строителна компания, която преведе 12 милиона лева

Владимир Димитров уточни, че случаите на измами с подменен имейл, но с по малки суми се случват всяка седмица у нас.

На български наричаме този вид измама сменен IBAN. Най-общо казано става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в имейлите на български компании. В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от примерите на подобен случай 2 пъти – 3 пъти годишно имаме подобни български компании, които губят понякога и милиони левове. Но обикновено на всеки 3-4 дни при нас се явява фирма, която е пострадал от манипулация на комуникацията между техния контрагент и обикновено сумите, които губят се около 20-50 000 евро. 

Според експертите хакерите успяват да влязат в пощенската кутия на компаниите и така придобиват достъп до кореспонденцията им.

"Най-вероятно става въпрос отново за неинформираност и незнание на интернет потребителите, защото чрез фишинг имейл киберпрестъпниците узнават потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се ползва от легитимните потребители от фирмата, която движи бизнесът, но просто нигерийските организирани престъпни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните чуждестранни контрагенти и просто подменят имейлите".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии