1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Повечето от новите пътища са с некачествен асфалт

БГ Бизнес

На изпълнителите са изпратени писма и имат срок да изправят недостатъците

Повече от половината проверени нови пътища по републиканската мрежа, които са още в гаранционен срок, дават отклонения от изискваното качество на асфалта. Това е показала инспекцията Института по пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура" на 13 нови участъка, направена с лазерен профилограф и над 300 сондажни пробни ядки от настилката.

Тестът с профилограф е тип образна диагностика, която показва дали пътните настилки имат нужната дебелина, дали са равни или с някакви деформации. Това е сигнал, че строителите са спестили от материал или вложения материал е със съмнително качество. 

"Проверките, които започнаха през септември 2023 г., ще се извършват редовно в рамките на гаранционния срок по отношение на всички обекти", обяви регионалният министър Андрей Цеков, цитиран от "24 часа".

От взетите ядкови проби за 5 от 13 изследвани пътни участъка не са открити отклонения от надлъжната равност и дебелина. За другите 7 е установено разминаване със заданието по проект - намалена дебелина на основните пластове. За четири от участъците са установени неравности.

"На изпълнителите и надзорните фирми сме изпратили писма и сме дали срок да изправят недостатъците. Вече са предприети действия за отстраняване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните фирми", съобщи министър Цеков.

Ако по норматив трябва да има 12 см асфалт, ние установихме, че на места дебелината е 14-15 см, това е много повече от допустимото отклонение от 10%, посочи регионалният министър.

Той обясни, че в някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, тоест на малки участъци на пътното платно. В други обаче са констатирани системни нередности - открити са отклонения по целия пътен участък.

Например по магистрала "Струма" са засечени отклонения върху 12 различни участъка от по 100-200 метра по цялото 12 киломентрово трасе. При обхода на град Ахелой, който е около 5 км, от взетите 32 сондажни ядки 22 не отговарят на проектните и нормативни изисквания. По подобен начин некачествено е направен околовръстният път на Добрич, където в целия участък от 8 км е установена изтънена дебелина на горния износващ пласт.

Недостатъчно положен асфалт е констатирано и на пътя Червен бряг – Чомаковци, Бяла Слатина – Плевен, пътя Смолян – Широка лъка и участъка Кресна – Сандански на магистрала "Струма".

"Изводите са, че отклонения по изпълнение на изискуемото качество е там, където е липсвал регулярен контрол от страна на изпълнителите, на контролните фирми и от страна на държавата", призна Цеков.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии