1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Има ли опасност страната ни да остане без ток?

Има ли опасност страната ни да остане без ток?

Зелената енергия е най-евтина, трябва да произвеждаме повече от нея, казва Мартин Владимиров

Има ли опасност страната ни да остане без ток, ако въглищните централи спрат работа, а блоковете на АЕЦ "Козлодуй" излязат от експлоатация? Според енергийния експерт Мартин Владимиров, това няма как да се случи, защото освен, че имаме производство, ние постоянно внасяме ток. 

"Страховете не са оправдани, те се втълпяват от хората, които имат интерес да запазят статуквото. Наскоро единият блок на АЕЦ "Козлодуй" влезе в планов ремонт. Какво стана? Нищо. Тоест ние виждаме, че, когато не произвеждаме максимум, на който сме способни, ние просто намаляваме енергията, която изнасяме. Нещо повече, когато блокът е в ремонт и не функционира, въглищните централи не започнаха да произвеждат повече", каза пред businessnovinite.bg Владимиров.

Въглищните централи могат да си увеличат мощността, само ако започнат да продават на свободния пазар. Защо в този момент не се каже на тези централи да увеличат мощностите, за да се произвежда повече енергия? Защото няма да им излезе сметката, коментира експертът. 

По думите му, ако ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3 не получаваха субсидии, те нямаше как да продължат работа и щяха да спрат. тогава ние щяхме да получаваме евтино зелена енергия. Този вид енергия е най-евтина, наравно с тази с ядрената централа. 

В момента има сключени договори за 15 хиляди мегавата мощности зелена енергия, това означава, че тези хора са сигурни, че ще са на печалба, каза още Владимиров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии