По следите на греяното вино: Проверяваме цените на коледните базари в София

Поне 6 различни места с малки дървени къщички се конкурират за най-силен коледен дух само в София

Тази година тръгваме по следите на гряното вино, печените кестени и аромата на немски наденички, за да проверим какви са цените на коледните базари. Поне 6 различни места с малки дървени къщички се конкурират за най-силен коледен дух само в София.

Дефиницията в речника за коледен базар е просто няколко реда от дървени сергии, които продават традиционни коледни храни и напитки, мед, конфитюри, други деликатеси, бонбони и шоколад, декорации, ръчно изработени играчки, бижута и много други изкуства и занаяти... всичко през седмиците, от края на декември (а понякога и след това).

Спираме се на един от базарите, за да надникнем зад щандовете и разбираме, че цените на греяното вино тази година остават непроменени, за разлика от много от останалите продукти, които леко са се вдигнали. Както и миналата година една чаша струва 5 лв.

Различните видове наденички също присъстват на нашите коледни базари като братвурст можете да намерите за 7 лв., винервурст е 5 лв., а цените на останалите вурстове варират в същия диапазон. Ако добавите гарнитура трябва да предвидите още 5,6 лв. за пържени картофки, карамелизиран лук или лучени кръгчета. Тази вкусотия, събрана в сандвич излиза около 14 лв.

На нашите базари присъстват и някои малко по-традиционни български храни, като забелязахме свински ушички за 14 лв., телешки суджук за 12 лв., агнешка главичка -17 лв. или джоланче за 18 лв.

За десерт се спираме на печена тиква като порция с мед и орехи в класически стил е 3 лв., крем супата от тиква – 5 лв., а малко по-интересните вариации на пълнена тиква с праз и сушени сливи е на цени от 12 лв.

Интересно е, че на коледните базари има и вариации на пълнена тиква със свинска кавърма – 15 лв. и пълнена тиква четири сирена – 15 лв.

Вижте цените от миналата година ТУК:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст