1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" минава на гориво от Westinghouse

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" минава на гориво от Westinghouse

Няма опасност да спре блок заради липса на гориво, обяви Валентин Николов

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и за първо презареждане с ядреното гориво на Westinghouse през месец май. Това каза шефът на атомната централа Валентин Николов. 

Няма опасност да спре блок заради липса на гориво. Всичко върви по график, очаква са дори парламентарна делегация да посети завода за ядрено гориво на Westinghouse Electric в Швеция, за да се уверят на място народните представители, че всичко е навреме, заяви още Николов.

Той уточни още, че всичко, което регулаторът - Агенцията за ядрено регулиране, е поискала от атомната централа за американските касети й е предоставено. Тя пък имала консултанти, които правят анализи. Очакваме до края на март горивото да получи лиценз, каза още Николов.

Последното презареждане на реактора на Пети блок с руско гориво беше през май миналата година за 29-ата му горивна кампания. 

Ако Агенцията за ядрено регулиране одобри горивото на Westinghouse руските касети ще бъдат поетапно сменени с американски за 4 горивни цикъла.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии