Нова измама в приложението WhatsApp - за какво да внимаваме?

БГ Бизнес

Обещания за бързи и лесни печалби, но какво се крие зад това?

 

Мащабна кампания за измами превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

"Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello". Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците правят опит да привлекат вниманието и да събудят интереса у потенциалните си жертви.

Съобщенията се изпращат от Jessica, Haley и др. и пристигат от различни номера, които приложението идентифицира като идващи от страни като Филипини (+62 831-9804-20716), Индонезия (+63 951 650 7962) и др.

Най-вероятно става дума за използване на изкуствен интелект от базирани в трети страни лица, които целят осъществяване на контакт с жертвата, с цел получаване на достъп до данните в устройствата на жертвите, техните банкови сметки и лични данни.

Разговорът на родния език на набелязаните за мишена допълнително допринася за шансовете за успех на зложелателите. Темата на най-новата подобна измама е работа на „тъмно“ и получаване на недекларирани приходи. 

Всичко започва с предложение за лесни доходи и почти никакви усилия. Регламентът е да харесате няколко YouTube видеоклипа, като срещу всеки лайк ще получите известна сума по сметката си. Преди това трябва да се присъедините към група, в която се разпределят ежедневните задачи и да предоставите своите данни – професия, пол, възраст и банкова сметка, по която да се превеждат заработените средства.

На първото ниво можете да спечелите максимум 10 лв. от 5 видеоклипа на ден, но трябва да инвестирате по 2 лв. за получаването на връзка към всеки един от тях. Изглежда лесно, защото от вас не се изисква дори да гледате видеата, а само да изпратите екранна снимка на своя лайк, за да докажете, че сте заслужили възнаграждението си.

На третия ден ви приканват да вдигнете нивото, като получавате право на 10 видеоклипа срещу двойна печалба на лайк, но трябва да си платите нивото. С всяко следващо ниво лайкът ви под видеоклип става все по-добре платен, но това ви коства определена сума, която прогресивно расте.

Стигате до ниво с обещание за стотици левове печалби на ден, но откажете ли се на този етап, следват заплахи и сумите секват, а когато направите калкулация за приходите и разходите в този „бизнес“, се оказвате в преразход.

При получаване на подобни съобщения, начинът да се предпазите е изобщо да не отговаряте или директно да блокирате подателят.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст