1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Над 82% от капацитета на интерконектора Гърция-България за следващата година вече е резервиран

БГ Бизнес

В момента IGB оперира при общ технически капацитет от 3,3 млрд. кубически метра годишно

Над 82% от капацитета на газопровода IGB за газовата година 2023-2024 вече е резервиран, съобщиха от компанията оператор. 

Успешните резултати бяха постигнати от независимия преносен оператор ICGB след провеждане на търгове за предлагане на тримесечен капацитет, осъществени на 7 август.

Към момента за първото тримесечие на предстоящата газова година IGB е със 76% резервиран капацитет. За останалите 3 тримесечия резервациите надхвърлят 84% от общия капацитет на съоръжението. ICGB продължава да предлага свободния капацитет както на дневни, така и на месечни търгове, осигурявайки прозрачен и равен достъп на всички заинтересовани търговци. 

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации - PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия национален оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна свързаност при Стара Загора, където IGB се свързва с мрежата на „Булгартрансгаз“.

„В момента IGB оперира при общ технически капацитет от 3,3 милиарда кубически метра годишно, голяма част от него вече е запазена за предстоящата газова година", казаха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

Те отбелязаха, че ICGB вече предлага капацитет в точката на свързване с DESFA поради очакваното въвеждане в експлоатация на LNG терминала в Александруполис, което допълнително ще засили регионалното значение на интерконектора. Синергията между газопровода и LNG терминала създава нови възможности за пазара и ще допринесе за укрепване на енергийната независимост на региона.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии