1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Таско Ерменков: Не условията, които ни поставя "Лукоил", а технологичните проблеми са ключови

Таско Ерменков: Не условията, които ни поставя "Лукоил", а технологичните проблеми са ключови

По негови думи рафинерията може да работи с режим, в който да запази цени при 75% от капацитета си

Не условията, които поставя „Лукойл“, а технологичните проблеми, които трябва да бъдат решавани са ключови. Да внасят или изнасят не е каприз на "Лукойл", Това заяви Таско Ерменков, член на ръководството на БСП в предаването „Лице в лице“.

По негови думи рафинерията може да работи с режим, в който да запази цени при 75% от капацитета си.

„Когато се забрани износът има 3 възможни развоя. Или ще продължат да произвеждат дизел в определените количества, които произвеждат и сега, но няма какво да правят бензина. Другият вариант е да се намали производството и на бензин и дизел и ще се наложи да внасяме дизел, а най-страшното е, че тогава нито един самолет от България няма да излети, защото ако имат монопол върху нещо, те са монополист в авиогоривото“, каза той.

Ерменков зави, че сме изправени пред прост елементарен избор. Или да се допусне износът на продукти от руски нефт в „Нефтохим“, за да може той да работи и плаща данъци, или ако се забрани този износ „Лукоил“ да не може да работи и да не бъдат направени допълнителни инвестиции и евентуално да получим до 700 млн. лева приходи от данъци.

„Трябва да ви кажа, че в Европа и Shell и Eni и Total увеличават вноса на нефт от сорта „Урал“, но там цените на горивата не падат“, казва той относно исканията за изпълнение на условията.

Заплашени ли са въглищните ни централи от „Плана за възстановяване“?

„Да, въглищните ни централи са заплашени, защото до 2026 г. няма как да намалим с 40% емисиите на въглероден диоксид без да нарушим производствения цикъл на централите“, казва той.

По негови думи, за да успеем да намалим замърсяването с 40%, трябва да намалим с толкова и произведената енергия и добива на въглища. Това означава, че разходите ще бъдат разпределени върху по-малко количество енергия.

„Планът за възстановяване не е Библията. Само в Библията не могат да се променят и да се предоговорят неща“, допълва Ерменков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии