1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Масло срещу маргарин - какво казват новите проучвания?

Масло срещу маргарин - какво казват новите проучвания?

Има ли отговор въпросът - кое от двете е по-полезно?

 

Маслото е основна храна от векове, много преди маргаринът да излезе на сцената в началото на 20-ти век.

Въпреки това, в средата на 20-ти век хората започнаха да заменят маслото с маргарин, поради нарастващия консенсус, че всички мазнини са вредни за нашето здраве. Хранително-вкусовата промишленост отговори, като произведе нискомаслени версии на много от основните ни хранителни продукти, а хранителните насоки казаха на хората да намалят приема на мазнини, пише BBC.

Скоро след това вниманието се насочи към наситените мазнини, а не към всички видове мазнини. „От 50-те години на миналия век бавно се появи концепцията, че наситените мазнини са по-големият виновник и трябва да бъдат заменени с полиненаситени мазнини“, казва Нита Форухи, професор по здравеопазване и хранене на населението в университета в Кеймбридж.

Сега приливът отново се обръща. В Австралия през последните години има ръст в яденето на масло в сравнение с маргарина, казва Клеър Колинс, лауреат професор по хранене и диететика в Нюкасълския университет в Австралия. „Има много объркване около маслото, включително видовете мазнини, така че може би хората са се върнали към яденето на това, което харесват на вкус повече. Но помага, ако хората разберат какво казват изследванията“, казва тя.

Учените изследват ползите за здравето от различни мазила от десетилетия. А когато става въпрос за масло и маргарин, има много какво да се каже.

Какво представляват маслото и маргаринът?

За да се направи масло, първо млякото се загрява, след което се върти, за да се отдели сметаната от млякото. След това този крем се охлажда, след това се разбива и мътеницата – течността, останала след отделянето на твърдото масло – се отстранява. Понякога към останалата маслена смес се добавя сол.

Маргаринът се прави чрез разбиване на масло с вода, за да се образува твърд продукт, преди да се добавят няколко други съставки, като емулгатори и оцветители.

Исторически производителите на маргарин са добавяли водород към маргарина, за да превърнат течните масла в твърди мазнини и да ги направят по-лесни за мазане. Но скоро те разбраха, че това създава "хидрогенирани" или "транс" мазнини - вид ненаситена мазнина, която стана известна с лошите си последици за здравето, като коронарна болест на сърцето.

Изследователите са показали, че диета с високо съдържание на създадени от човека трансмазнини повишава лошия холестерол и намалява добрия холестерол, което води до повишен риск от сърдечни заболявания, казва Лиза Харнак, професор по хранене в Университета на Минесота в САЩ. Всъщност трансмазнините имат още по-лош ефект върху холестерола от наситените мазнини, казва тя.

Разграждане на мазнините

Трансмазнините са форма на ненаситени мазнини – но изследванията показват, че диета с високо съдържание на трансмазнини е свързана с лоши резултати за здравето.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии