1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Масло срещу маргарин - какво казват новите проучвания?

Масло срещу маргарин - какво казват новите проучвания?

Има ли отговор въпросът - кое от двете е по-полезно?

Маслото е основна храна от векове, много преди маргаринът да излезе на сцената в началото на 20-ти век.

Въпреки това, в средата на 20-ти век хората започнаха да заменят маслото с маргарин, поради нарастващия консенсус, че всички мазнини са вредни за нашето здраве. Хранително-вкусовата промишленост отговори, като произведе нискомаслени версии на много от основните ни хранителни продукти, а хранителните насоки казаха на хората да намалят приема на мазнини, пише BBC.

Скоро след това вниманието се насочи към наситените мазнини, а не към всички видове мазнини. „От 50-те години на миналия век бавно се появи концепцията, че наситените мазнини са по-големият виновник и трябва да бъдат заменени с полиненаситени мазнини“, казва Нита Форухи, професор по здравеопазване и хранене на населението в университета в Кеймбридж.

Сега приливът отново се обръща. В Австралия през последните години има ръст в яденето на масло в сравнение с маргарина, казва Клеър Колинс, лауреат професор по хранене и диететика в Нюкасълския университет в Австралия. „Има много объркване около маслото, включително видовете мазнини, така че може би хората са се върнали към яденето на това, което харесват на вкус повече. Но помага, ако хората разберат какво казват изследванията“, казва тя.

Учените изследват ползите за здравето от различни мазила от десетилетия. А когато става въпрос за масло и маргарин, има много какво да се каже.

Какво представляват маслото и маргаринът?

За да се направи масло, първо млякото се загрява, след което се върти, за да се отдели сметаната от млякото. След това този крем се охлажда, след това се разбива и мътеницата – течността, останала след отделянето на твърдото масло – се отстранява. Понякога към останалата маслена смес се добавя сол.

Маргаринът се прави чрез разбиване на масло с вода, за да се образува твърд продукт, преди да се добавят няколко други съставки, като емулгатори и оцветители.

Исторически производителите на маргарин са добавяли водород към маргарина, за да превърнат течните масла в твърди мазнини и да ги направят по-лесни за мазане. Но скоро те разбраха, че това създава "хидрогенирани" или "транс" мазнини - вид ненаситена мазнина, която стана известна с лошите си последици за здравето, като коронарна болест на сърцето.

Изследователите са показали, че диета с високо съдържание на създадени от човека трансмазнини повишава лошия холестерол и намалява добрия холестерол, което води до повишен риск от сърдечни заболявания, казва Лиза Харнак, професор по хранене в Университета на Минесота в САЩ. Всъщност трансмазнините имат още по-лош ефект върху холестерола от наситените мазнини, казва тя.

Разграждане на мазнините

Трансмазнините са форма на ненаситени мазнини – но изследванията показват, че диета с високо съдържание на трансмазнини е свързана с лоши резултати за здравето.

„Общият принцип е, че храните с високо съдържание на наситени мазнини са по-склонни да повишат холестерола в кръвта, ако вече имате сърдечно заболяване, висок холестерол или други рискови фактори за сърдечно заболяване“, казва Колинс. 

За хората идеята, че преминаването към диета с ниско съдържание на мазнини може да намали сърдечните заболявания, беше поставена под въпрос през последните десетилетия. 

„Не трябва да се тревожим толкова много за общите мазнини, важно е съотношението на мазнините“, казва Форухи.

По-конкретно, от трите вида мазнини, които ядем – наситени, мононенаситени и полиненаситени – трябва да сме наясно колко наситени мазнини ядем, казва тя. Общото ръководство е, че наситените мазнини съставляват не повече от 10% от общата ни енергия. 

„Сега все повече се признава, че наситените мазнини не са просто едно хомогенно нещо. Те са съставени от отделни вериги на мастни киселини и всяка отделна мастна киселина има различно въздействие върху здравето “, казва Форухи.

Наситените мазнини от маслото може да не са толкова полезни за сърцето, колкото наситените мазнини, открити във ферментиралите млечни продукти, включително киселото мляко.

Форухи открива чрез своите изследвания, че наситените мастни киселини с нечетен брой въглеродни атоми (15 или 17) са свързани с по-нисък кардиометаболитен риск – рискът от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Междувременно тези с четен брой атоми във веригата (16 и 18) са свързани с повишен кардиометаболитен риск. 

Форухи продължи да открива, че наситените мазнини от месо и масло са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с мазнините от риба или ферментирали млечни продукти, като кисело мляко.

„Храните са много повече от сбор от техните хранителни части“, казва тя. „Те имат макроелементи, много различни микроелементи, минерали, витамини, фибри, сол, добавки, а някои са ферментирали.“

Ултрапреработени храни

Докато маслото се счита за „преработена кулинарна съставка“, маргаринът е ултра-преработена храна, според най-използваната система за класификация на преработените храни.

Многобройни проучвания свързват ултрапреработените храни с лоши резултати за здравето, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това, няма дългосрочни доказателства, които конкретно да сравняват здравните ефекти на маслото и маргарина. 

„Нуждаем се от повече изследвания, за да сравним подгрупи ултрапреработени храни директно с преработени алтернативи и резултатите може да се различават в зависимост от здравословния резултат, който се изследва“, казва Мелиса Лейн, постдокторантски научен сътрудник в университета Дикин в Австралия..

Въпреки че има много изследвания, показващи отрицателното въздействие на диетите с високо съдържание на ултрапреработени храни върху нашето здраве, контрааргументът е, че някои от тези храни все още съдържат някои хранителни вещества, които носят ползи. Например маргаринът осигурява някои хранителни вещества, включително витамин А.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии