1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ваня Григорова: Надявам се новото правителство да няма „мераци“ към парите на пенсионерите

Ваня Григорова: Надявам се новото правителство да няма „мераци“ към парите на пенсионерите

Според експертите нов голям външен дълг може да намали дефицита на 3%

По думи на Асен Василев, в държавната хазна в момента към средата на годината има 10 млрд. лв. Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ), коментира това в предаването "Тази сутрин", като разсяни, че България е нямала особен проблем с фискалния резерв.

Фискалният резерв е сметката, която покрива някакви временни краткотрайни дисбаланси в приходите и разходите. Разбира се големият въпрос е какъв ще е дефицита за цялата година. Очевидно, ако имаме голям дефицит ще имаме голям нов външен дълг“, каза Богданов.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира, че тези 10 млрд. в хазната не са за харчене. Тя припомни, че служебното правителство имаше и предложение средствата за дефицита да бъдат обезпечени от „Сребърния фон“ – този който осигурява пенсионната система, като КТ „Подкрепа“ се обявява категорично против това.

„Надяваме се новото правителство да няма „мераци“ към средствата от пенсионната система. Там са и средствата на хората, които се прехвърлиха от частната пенсионна система към НОИ. Ако което и да е правителство посегне към него, това е директно посегателство към бъдещето на пенсионерите“, допълни тя.

По думи на Богданов вече е време да се обсъжда бюджета за 2024г. и бюджетната рамка за следващите 3 години, а не този за 2023г.

Григорова припомни, че в момента в България не се спазва правилото максималният осигурителен доход да е 10 пъти минималната работна заплата.

„Беше отхвърлено преди броени дни тази формула да бъде приложена отсега, а не от януари следващата година. Има опити за предвидимост, но с такава инфлация и спекула, няма как да не се обезпечат хората с минимални доходи“, каза тя.

„Работещия на минимална заплата харчи всичко в рамките на месеца. Той не прави депозити в банки, той не прави свръхпечалби. Данък свръхпечалба трябва задължително да се приложи и тогава 25% от дефицита няма да го има", 

Снимка: btvnovinite.bg

„Раздаването на енергийни помощи беше глупаво, беше грешка. Ясно е, че миналите грешки са такива. Въпросът е дали можем да ги поправим без да направим нови грешки“, допълни Богданов и каза, че ще бъде интересно да се види какъв ще е приходът през юни от данъка на енергийните компании, което е един вид данък свръхпечалба.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии