1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Крум Зарков: България е единствената страна без закон за личен фалит

Крум Зарков: България е единствената страна без закон за личен фалит
 

Предложенията предвиждат различните дългове да бъдат събрани в едно

България е единствената страна в ЕС, която няма уредба за личен фалит. Това означава, че хора, които са имали инцидент от здравен характер, раздяла или друго, не са успели да изплатят поетите дългове. Това обясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков в студиото на „Тази сутрин“, относно предложението за внасяне на закон за личния фалит.

По негови думи новата наредба трябва да предложи процедура, в която участва синдик, и нещата да могат да се организират, за да получат втори шанс.

„Важно е да за се защитят тези, които желаят, но не могат, а не тези, които хитруват“, подчерта служебният министър, уточнявайки, че трябва да се спре нерегламентираното събиране на вземанията.

„Понякога се използват методи, при които дългът става не толкова трудно събираем. Много хора разбират какво казвам. Омбудсмани са предлагали много такива законопроекти, които не са били приемани. Предлагаме добра рамка и се надявам политиците да не се огънат. Интересите на кредиторите са попречили на приемането на този закон“, посочи той.

Той разясни, че системата трябва да се опита да се разграничи от „хищническия“ опит на кредиторите, които си позволяват да продават дългове по между си.

Предложенията предвиждат различните дългове да бъдат събрани в едно, да се опише имуществото на длъжника, а след това да се изготви план за погасяването. Ще има възможност за опрощаване на дълг, но след решение на съда.

Според министъра кредиторите също имат интерес от това, а не да продават дълга на колектори. Законопроектът е заложен в Плана за възстановяване. Вторият транш по плана е над 700 евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии