Колосалните 3 млрд. лева е дупката в бюджета от укриване на данъци и осигуровки

Колосалните 3 млрд. лева е дупката в бюджета от укриване на данъци и осигуровки

В кои сектори се крият най-много данъци?

 

Публичните финанси на България губят 3 млрд. лева годишно заради недекларираната заетост. Колосалната сума се получава от неплащане на данъци и осигуровки, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Организацията всяка година прави мащабно проучване "Икономика на светло" и анализира най-честите нарушения и порочни практики за заобикаляне на правилата и укриване на задължения към бюджета.

И фирмите, и техните работници посочват като типични проявления на "недекларирана заетост" следните лоши практики - работа на черно (без трудов договор), работа по договори с фиктивни клаузи, прикрити трудови договори (например предприятието не назначава, а уж предлага работа по "граждански договор" и вместо заплата дава "твърд хонорар"), пише "Сега".

Тези форми на избягване на данъчни и осигурителни вноски са особено разпространени в три сектора - селско стопанство, туризъм и строителство, посочи директорът на АИКБ Добрин Иванов по време на време на заседание на Европейския орган по труда на тема „Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд“.

Проучванията на българската работодателска организация показват, че у нас сивата икономика и в частност недекларираната заетост намаляват - бавно, но неотклонно. 

"Делът  на сенчестата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива в южните държави - членки на общността, обясни Добрин Иванов. 

За коректните фирми бизнесмените тарикати са голям проблем -  тези, които си спестяват данъци и осигуровки, могат да печелят пазарен дял с по-ниски цени например, което е абсолютно нелоялна конкуренция.  

Сенчестата заетост е  във вреда и на самите работещи, защото е свързано с неспазване на техните социални и трудови права“, подчерта изпълнителният директор на АИКБ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст