1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко струва хитовото отслабване с лекарство за диабетици?

Колко струва хитовото отслабване с лекарство за диабетици?

Неправомерната употреба остави хиляди диабетици без нужното лечение

 

Светът върви към масово затлъстяване. Това е един глобален проблем, чийто размери стават застрашителни. Фармацевтичните компании пускат нови лекарства с рецепта, които наистина помагат на хората да загубят и задържат значителни количества телесни мазнини.

Знаменитости като Илон Мъск изтъкнаха предимствата им. Страничните ефекти изглеждат минимални, но теглото се запазва само докато потребителите продължават да инжектират лекарствата всяка седмица.

  • Колко струват тези лекарства?
  • Безопасни ли са за хора, които нямат диабет?

Въпросните препарати са лекарства за диабетици. Поради това, че с тях се отслабва лесно и бързо, българи, а и не само, които не са деабетици, започнаха да ги изкупуват, за да отслабнат. Около 60% от българите или поне 3,5 милиона, към момента са с наднормено тегло.

Делът на американците с наднормено тегло неумолимо расте. През 1960 г. 31,5 процента от възрастните в САЩ са били с наднормено тегло (13,4 процента от които са били със затлъстяване), днес 73 процента са с наднормено тегло (42,4 процента от които са със затлъстяване).

Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като имащи индекс на телесна маса съответно над 25 и 30. Индексът на телесната маса измерва съотношението на височината на човек към теглото му, за да оцени грубо количеството му телесни мазнини.

Увеличаването на теглото е придружено от увеличаване на броя на американците, диагностицирани с диабет, който нарасна от 5,5 милиона през 1980 г. на 28,7 милиона през 2020 г. Около 96 милиона американци имат преддиабет, състояние, характеризиращо се с леко повишени нива на кръвната захар, считано като показател, че човек е изложен на риск от прогресиране до диабет тип 2.

Снимка: iStock
В България от диабет страдат половин милион човека или всеки дванадесети.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии