1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Медицински колеж премахва таксите след дарение от 1 млрд. долара

Свят

Това е едно от най-големите дарения, правени някога на учебно заведение

Медицинският колеж в Ню Йорк ще предложи на студентите безплатно обучение след като получи дарение от 1 млрд. долара от 93-годишната вдовица на голям инвеститор от Уолстрийт.

Снимка: ВМА

Само ден по-рано Софийският университет също получи дарение за немалка сума: 

Подаръкът за Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк идва от д-р Рут Готесман, бивш професор в Бронкс, казва BBC.

Това е едно от най-големите дарения, правени някога на учебно заведение в САЩ и е най-голямото, правено някога за медицинско училище. Бронкс, най-бедният квартал на Ню Йорк, е класиран като най-нездравословния от всички квартали от 62-те окръга на щата Ню Йорк.

Снимка: ВМА

Обучението в училището струва близо 59 000 долара на година година, оставяйки студентите със значителни дългове след дипломирането.

В изявлението на колежа става ясно, че разходите на студентите, които са последна година ще бъдат възстановени за обучението си през пролетта на 2024 г., а от август всички студенти, включително тези, които са записани в момента, ще получат безплатно обучение.

Д-р Готесман, която в момента е на 93 години, започва работа в колежа през 1968 г. Тя изучава различните видове увреждания, ръководи програми за ограмотяване и разработва широко използвани протоколи за скрининг и оценка.

Снимка: ВМА

Покойният й съпруг, Дейвид „Санди“ Готесман, основа известна инвестиционна къща и е един от първите инвеститори в Berkshire Hathaway, мултинационалния конгломерат на Уорън Бъфет. Той почина през септември 2022 г. на 96 години.

Около 50% от първокурсниците на „Айнщайн“ са от Ню Йорк, а приблизително 60% от тях са жени.

В интервю за New York Times тя припомни, че покойният й съпруг й е оставил „цяло портфолио от акции на Berkshire Hathaway“, когато почина с инструкции „да направи каквото смята за правилно“.

Тя добави, че понякога се чуди какво би си казал съпругът ѝ за дарението.

„Надявам се, че се усмихва, а не се мръщи“, каза тя. "Той ми даде възможност да направя това и мисля, че ще бъде щастлив - надявам се."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии