1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Колко ще струва този Великден за едно 4-членно домакинство?

Къде в страната разходите за традиционните храни са най-ниски и къде най-високи

 

Животът не само у нас, но и в Европа поскъпна рекордно в последната година. Според данните на Националната статистика, макар да забавя хода си, поскъпването на живота продължава. Така годишната инфлация се задържа на 16% през февруари, а по всичко личи, че е тук, за да се задържи. Най-силно поскъпването на живота се усеща при храните – те са поскъпнали с над 23% за последната година.

Колко ще ни струва традиционната трапеза за Великден?

136, 9лв. толкова е била средната сума за великденската кошница, която е едно 4-членно  семейство в София е трябвало да задели миналата пролет, показва справка на businessnovinite.bg в САПИ. В тази сума са включени средните разходи за традиционните за празника агнешко, яйца, козунак, пролетна салата – марули, репички, краставици,  безалкохолни, вино и т.н (целият списък можете да видите в таблицата най-долу.)

Според Системата за агропазарна информация най-скъпо е струвала традиционната великденска трапеза в Русе – средно 142 лв., а най-малко в Монтана – 135, 9 лв.

Според експерти, за традиционната трапеза тази година ще трябва да заделим с около 25-30% повече в сравнение миналата година.

Какво означава това в пари?

Снимка: iStock

Ако миналата година 4-членно домакинство в София е трябвало да приготви 136,9 лв. за традиционната великденска маса, то тази пролет бюджетът ще трябва да е с 34 – 40 лв. повече или общо 170 – 176лв.  В Русе съответно 177 – 184 лв., в Монтана 174 – 180 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5