1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Защо е добре да плащаме с кредитна карта, когато резервираме почивка?

БГ Бизнес

Великден наближава - за какво да внимаваме при офертите за екскурзии?

 

На прага на един от най-големите празници - Великден, потребителски асоциации предупреждават да имаме едно наум, когато разглеждаме офертите за пътувания. Разходите за празничната трапеза, според тях, за тазгодишния Великден ще са с 25% - 30% по-високи спрямо миналата година. По-скъпи са и повечето екскурзии и почивки.  Затова и все повече хора ще бъдат изкушени да разгледат офертите за намаления.

  • За какво да внимаваме?
  • Как да избегнем рисковете при организиране на почивка?
  • Защо експертите съветват да резервираме с кредитна карта?

5% от жалбите в Европейския потребителски център през последната година са били свързани именно с проблеми при настанявания и почивки. Основните оплаквания са за разминаване между рекламните снимки и реалността при пристигане, както и за невърнати депозити или допълнително таксуване, за което не е имало основания, казват от „Активни потребители“.

В КЗП потребителите се оплакват най-вече от неточно изпълнение на програмите в туристическите пакети, от лоши условия и  от качеството на предоставяните услуги в местата за настаняване или заведенията за хранене.

Как да намалим риска?

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато отиваме на организирана екскурзия или почивка с туроператор, условията са регламентирани в законодателството и там туристите са значително по-защитени“, коментира за  businessnovinite.bg Богомил Николов от „Активни потребители“.

Повече капани има, когато сами организираме  пътуването си. Особено, ако то е извън ЕС. В момента, заради евтината лира, Турция е доста изгодна дестинация, спрямо Гърция, например.  

За какво да внимаваме, когато организираме пътуване?

Снимка: bTV

„Може би най-важният съвет, който мога да дам е: използвайте кредитна карта при плащане на резервация или услуга“, каза Богомил Николов от „Активни потребители“. Защо? Това дава право да се оспори плащане.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5