1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Колко ще поскъпне агнешкото за Великден и ще ядем ли родно месо? (ВИДЕО)

Колко ще поскъпне агнешкото за Великден и ще ядем ли родно месо? (ВИДЕО)

Месото поскъпва над три пъти от производителя до магазина, казва Бойко Синапов

Тази година очакваме да имаме достатъчно българско агнешко месо за Великден и Гергьовден. За съжаление, както и минали години, така и тази ще има вносно месо. Това не е изненада и не е ново, но трябва много да се внимава да не се допуска нерегламентирано вносно месо", каза пред businessnovinite.bg Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".

По думите му най-големите шамари, които тръпят родните производители е, че се внася нерегламентирано агнешко от Македония например, което се представя за българско. Това е в ущърб и на потребителите. Дано органите у нас не го допуснат тази година, каза още той.

"Няма да има някакви фрапиращи разлики в цените на живите агнета. В момента средната цена при нас е 10 лева живо тегло. Ние сме първата ръка, ние продаваме на кланици, а те продават на магазинната мрежа. Тази цена, която е в магазинната мрежа, за нея не носим отговорност, а там цените са много високи и държавата трябва да влезе в ролята си на контролиращ орган и да спре тези високи цени по магазините. В момента в магазинната мрежа агнешкото стига и минава 33 лева, което е непосилно за повечето българи, а до Великден има още един месец", обясни Синапов.

Според него всяка европейска държава си защитава потребителите и производителите, само тук това не се случва.

Българското свежо месо лесно може да се познае. Нашето месо е розово, свежо. Всеки друг цвят или консистенция, буди съмнения. Съветвам, който може, да си купува от производител директно да го прави, добави още той.

Проверка на businessnovinite.bg установи, че в някои големи вериги магазини агнешкото струва 39 лева за килограм котлети, а в други 300 грама котлети струват 17 лева, което означава, че килото удря 55 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии