1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Бойко Синапов: Замразеното месо, което по принцип се ползва за кучешка храна, у нас е в колбасите

Бойко Синапов: Замразеното месо, което по принцип се ползва за кучешка храна, у нас е в колбасите

"Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора", добави председателят на "Обединени български животновъди"

Целият земеделски сектор е изправен пред хаотична ситуация, за която многократно сме предупреждавали министър Кирил Вътев, че нашите производители няма да издържат с производство на българска продукция. Това каза Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди" в студиото на „Тази сутрин“ по повод протеста, който организират.

По негови думи проблемът идва от липсата на дефиниция у нас кои са малки, средни и големи производители за субсидиите.

Мотивът на министерството, срещу който производителите се изправят е решението субсидията да бъде разпределена по формула, в която най-малките получават най-голяма помощ, а не както е било до сега субсидиите да бъдат разпределени по равно и всеки да получи „минимална ставка“.

„Българският производител е задушен. Ние произвеждаме зеленчуци и мляко, но нямаме пазар. Призивът на министър Вътев да увеличим производството не е ефективен“, каза още той.

Синапов повдигна и въпроса, че дълбоко замразено месо се вкарва и преработва в колбасарските цехове, и по негови думи България е единствената държава в Европа, която прави това.  

„Всички нормални държави това го използват за кучешка храна“, каза той.

"Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра", каза още Бойко Синапов.

По думи на министър Кирил Вътев новото разплащане ще бъде за около 700 млн. лв. като това включва всички  стопани, не само животновъди. Още 320 млн. лв. пък ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии