Музикалният сектор в България на кръстопът: Възнаграждения, образование и липса на ресурси
Българска Музикална Асоциация представи шокиращи резултати от проучване
E131 и E210 за канцерогенни, Е 270 е опасна за деца
За никого вече не е тайна- храните ни са пълни с всякакви добавки. В съвременния свят естествените храни отстъпват място на изкуствени такива. Често заради това страда здравето ни.
Много хора обаче все още не са запознати с това коя добавка как се обозначава и до колко е опасна. Едно обаче е сигурно, трябва да обръщаме повече внимание на етикетите и да се интересуваме какво съдържа храната, която ядем. Консервантите в повечето случаи водят до извличането на водата от тъканите, клетките, нарушавайки дейността и функциите им. Впоследствие води до мумифицирането на отделни части от органи и най-различни заболявания, пишат здравни издания.
В следващите редове ще видите кои Е-та са най-опасни и кои добавки до какво могат да доведат.
Много опасни хранителни добавки
E123 Amaranth-оцветител (тъмно червен)
Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия. Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори.
E510 Ammonium chloride-подобрител
Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.
E513 Sulphuric acid-киселина
Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
E527 Ammonium hydroxide-киселинен регулатор
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Канцерогенни хранителни добавки
E131 Patent Blue V-оцветител(тъмно син)
Опасен!Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия
E142 Green S- оцветител (зелен)
Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове.
E153 Carbon black-оцветител
Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
E210 Benzoic acid- консервант
Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди.
До чревни разстройства водят добавките - E154 Brown FK-оцветител, E626 Guanylic acid- овкусител, E627 Disodium guanylate-овкусител, E628 Dipotassium guanylate- овкусител и други.
Списъкът е много дълъг и може да видите коя добавка какво причинява в таблицата долу
Българска Музикална Асоциация представи шокиращи резултати от проучване
Миналата седмица около 100 000 работници участваха в протестни действия
Сезонът може да бъде открит и по-рано, ако метеорологичните условия позволят