1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Ключови заводи у нас спират работа, вижте защо

БГ Бизнес

Хиляди хора остават без работа

Ключови заводи в дървопреработващия сектор спират работа заради високите цени на дървесината, част от тях вече са прекратили дейността си, а други работят с намален обем и подготвят спиране. Само в три от водещите предприятия, засегнати от проблема, работят над 1000 души, като индиректно без работа остават близо 5 хиляди заети в транспорта, добива и услугите, свързани с това производство.

Основната причина за високите цени на дървесината е спекулативното покачване на цената ѝ през 2022 г, довело до непосилни цени и за местното население, и за индустрията. До проблема, според бранша, се е стигнало заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина – заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч .

Отделно в България не се оползотворява т. нар. прираст в горите, който у нас се използва едва на 50%, а средно в Европа над 75 на сто.

От бранша настояват за отпадане на тези ограничения.

В сферата на горското стопанство и горската промишленост в България работят над 60 000 души и създават над 3% от БВП, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък. Сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа, обобщават дървопреработватилите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5