1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Фермер гори зърно вместо дърва като по-евтина алтернатива

Свят

Според него овесът е най-доброто зърно за изгаряне в печката

Фермер в Литва започна да гори овеса, който отглежда за фураж за овцете си, и пшеницата, използвана за приготвяне на хляб, след като цената на дървените пелети рязко скочи, съобщи Reuters, цитирани от БТА. 

Поради забранение внос на дървени продукти от Русия и нейния съюзник Беларус, пелетите, които Петрас Вайтелис използва за отопление, скочиха до 600 евро за тон, над три пъти повече от миналата година.

Снимка: iStock

Цената, на която той продава зърното си е много подобна на тази. Поради тази причина той е сметнал за най-разумно да изгори културите, с цел отопление.

"Аз съм фермер, така че сърцето ме боли, когато правя това. Изгарям хляб за гориво. Роден съм да отглеждам зърно за хляб, за храна, но икономическата криза ме кара да правя това", разказа Вайтелис пред Ройтерс във фермата си в Азуолайчай, село в централна Литва.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него овесът е най-доброто зърно за изгаряне в печката, смесен с дървесни пелети, за да поддържа пламъка. През най-студените зимни дни смята да добави и пшеница, която е по-калорична.

"Ще трябва да продам 6 тона овес за 1 тон дървени пелети. В такъв случай, кой глупак би горил дървесни пелети, а не овес?", коментира Вайтелис, допълвайки, че овесът бил предназначен за овцете му, затова ги заклал рано.

Недостигът на дървесина и дървесен чипс започна в началото на тази година, когато вносът беше забранен, и тази ситуация може да продължи и след непосредствената криза поради времето, необходимо за отглеждането на дърветата.

Снимка: iStock

Голяма част от оставащите доставки на дървесен чипс бяха продадени в Западна Европа, тъй като растящите цени на газа увеличиха търсенето на алтернативни горива, обясни Вайдас Йонутис, ръководител на търговията на балтийската борса за биогорива Baltpool. Той добави, че недостигът е толкова остър, че сега изгарят по-качествена дървесина, която миналата година би се използвала за направата на мебели.

Снимка: Ладислав Цветков

"Цените вече са се стабилизирали и виждаме инвестиции в дърводобивната промишленост, които ще увеличат предлагането. Но ще отнеме 2-3 години, за да дадат резултат, и не мисля, че дървеният чипс някога ще стане толкова евтин, колкото беше преди инвазията", заключи Йонутис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии