Какви са рисковете на роуминга и как да се предпазите

Какви са рисковете на роуминга и как да се предпазите

Ето как може да се окажете с голяма сметка за мобилен телефон след посещение в чужбина

 

Сезонът на летните пътувания в Европа започна и стотици хиляди българи се отправят към чужбина. Много от тях едва ли се замислят, че е възможно джобът им да олекне от много високите сметки, които може да им бъдат начислени, ако ползват смартфоните си в чужбина.

Съгласно правилата на Европейския съюз, не би трябвало да плащате допълнителни такси, за да използвате мобилния си телефон в други държави от Евросъюза, ако сте абонат на регистрирана в България телекомуникационна компания. Но тази услуга може да ви излезе много скъпо, ако ползвате българска карта за мобилен телефон в някоя страна, която не е част от ЕС, съобщава БТА. 

Нещо повече, може да се наложи да платите скъп роуминг дори и да се намирате в държава от Европейския съюз, ако смартфонът ви автоматично се включи към телекомуникационен оператор от страна извън Евросъюза. Това например може да се случи, ако се намирате близо до границата с подобна страна. 

Какво е роуминг?

Роумингът е услуга, която ви дава възможност да използвате мобилния си телефон при пътувания извън страната, в която живеете или пребивавате.

Вашите обаждания, текстови съобщения и ползването на мобилен интернет, ако се намирате в друга страна от ЕС, ще се таксуват съгласно цените, които плащате обичайно у дома. Това се счита за "справедливо ползване на роуминг услуги", посочва официалният сайт на Европейския съюз.

Когато пресичате границата между две страни от Евросъюза, ще получите текстово съобщение от вашия мобилен оператор. Чрез него ще бъде уведомени, че сте започнали да използвате роуминг. Ще ви бъде напомнено и за правилата на таксуване, които се прилагат в съответствие с политиката на ЕС за "справедливо ползване на роуминг услуги".

Германският съюз на автомобилистите (ADAC) посочва, че тези правила не се прилагат на борда на кораби. Всеки, който се намира на ферибот или круизен кораб и използва смартфона си чрез неговата мобилна мрежа, ще трябва да плати повече дори и да се намира на територията на Европейския съюз. При тази ситуация може да се наложи да платите до 10 евро за минута разговор по мобилния си телефон.  

Роумингът ми е скъп

Когато сте в държава, която е извън Евросъюза, може да "пострадате" финансово, дори и да сте си закупили роуминг пакет от вашия мобилен оператор. При тези пакети по-скъпата роуминг услуга се предлага на по-ниска фиксирана цена. 

Роуминг пакетът обаче може да бъде изчерпан, без да бъдете предупредени навреме от вашия оператор и тогава да ви таксуват по много по-високи цени. При тази ситуация, ако ползвате мобилен интернет чрез вашия смартфон, цената на един мегабайт информация, която сте ползвали, може да достигне до 12 евро. Това означава, че дори разглеждането на само една снимка може да ви струва поне 50 евро посочват експерти. 

Бизнес Видео Подкаст