1 USD
1.91767 BGN
Петрол
96.45 $/барел
Bitcoin
$24,034.0
Последвайте ни
1 USD
1.91767 BGN
Петрол
96.45 $/барел
Bitcoin
$24,034.0

В роуминг – като у дома, но не съвсем

БГ Бизнес
 

За какво да внимаваме, за да не бъдем неприятно изненадани от сметката

В роуминг – като у дома, но не съвсем: месец и половина след падането на цените, вече има клиенти, които са неприятно изненадани от сметката за разговорите си.

Оказва се, че трябва да внимаваме не само колко интернет ползваме зад граница, но и за пакетите с безплатни минути за разговори.

Ето и един пример – да речем със семейство, членовете на което най-често са в група и помежду си разговарят безплатно в България. Ако смятате, че вече и обаждането от чужбина означава задължително ще е както у дома – т.е., че разговорът е безплатен, може да се окажете в грешка.

Ако тарифният план не включва безплатни минути към всички оператори в България, разговорът може да се таксува – по около 30 ст. на минута.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не вижда проблем.

Според Веселин Божков случаят на безплатните разговори в група е изключение, а когато се обаждаме от държава в ЕС, разговорът се таксува според тарифата ни към други мобилни мрежи. Така, ако нямаме включени минути на преференциални цени към останалите оператори в България, ни таксуват – и тази практика била съгласувана с европейското законодателство.

Според асоциация „Активни потребители” обаче допълнителните уговорки противоречат на идеята за по-евтин роуминг.

„Българската версията казва: „Да, няма да прилагаме надценки, а ще прилагаме различни тарифи – една в България, една в чужбина (…) И в крайна сметка тарифата става по-скъпа, отколкото ако се начисли роуминг надценка”, споделя Богомил Николов от „Активни потребители”.

От асоциацията посочват, че настояват този текст да бъде обявен за нищожен.

Вижте още във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии