1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Как шефове и служители да се подготвят за местенето на стрелките?

Как шефове и служители да се подготвят за местенето на стрелките?

Смяната на времето може да промени цялата ви следваща седмица

Лятното часово време първоначално е създадено в САЩ като начин за пестене на енергия и въглища през 1918 г., по време на Първата световна война. Едва през 1966 г. САЩ приемат това, което официално е известно като лятно часово време. 

Десетки страни по света използват промяната на времето. Сред тях освен България са САЩ, Австралия, Обединеното кралство, Бразилия, Дания, Нова Зеландия и много други.

Как шефове и работещите трябва да се подготвят за промяната?

Ако сте шеф на фирма, очаквайте вашите служители да се чувстват уморени, докато не се адаптират напълно към графика си за сън. Използвайте това време, за да извършите пълна проверка на безопасността на вашия офис, като тествате аларми за дим и детектори за въглероден окис. Това е добър момент да смените износените изкуствени светлини, които може да причиняват главоболие и напрежение на очите на вашите служители.

Помогнете на вашите служители да смекчат злополуките, като вземете следните предпазни мерки:

Лягайте си по-рано: Насърчавайте служителите си да си лягат рано в събота и неделя вечер по време на прехода, за да коригирате вътрешния си часовник.

Снимка: istockphoto
Избягвайте алкохола преди лягане: Алкохолът и добрият нощен сън не се смесват, според WebMD. „Алкохолът може да изглежда, че ви помага да заспите, тъй като помага за съня, но като цяло е по-разрушителен за съня, особено през втората половина на нощта“, каза изследователят Иршаад Ебрахим, който работи като медицински директор на Лондонският център за сън в Обединеното кралство.

Напомняне за часовник: Изпратете напомняне за вашите служители, за да сте сигурни, че часовниците им са правилно настроени и алармите им са настроени.

Преместете опасните дейности: Пренасрочете опасната работа за по-късно през седмицата или следващата седмица. Ако е възможно, преместете опасните дейности за следващата седмица, след като служителите са имали достатъчно време да се приспособят към новата смяна на часа.

Посъветвайте служителите, които шофират: Предупреждавайте персонала да бъде особено бдителен, когато шофира, за да намалите пътнотранспортните произшествия.

Коригирайте съответно графиците за доставка: Ако работите в бизнес, който разчита на ежедневен график за доставка, насърчавайте служителите да ви предупреждават, ако не се чувстват в безопасност при шофиране по време на прехода, и съответно да пренасрочат доставките.

Независимо от отрицателните ефекти от лятното часово време, мнозина могат да се съгласят, че през есента допълнителният час сън е добре дошъл, а през пролетта допълнителният час светлина следобед е приятен. Съществуват обаче реални опасности, свързани с прехода, ако служителите и работодателите не направят необходимите корекции.

Преместването на часовниците с един час напред или назад може да не изглежда голям проблем, но ефектът продължава много повече от 60 минути. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии