1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Как да се погрижите за колата си в горещините?

БГ Бизнес

Няколко полезни съвета от експерти

Екстремните горещини могат да натоварят гумите, акумулатора и охлаждащата течност на радиатора на вашия автомобил, но предприемането на няколко предпазни мерки може да ви помогне да не останете блокирани край пътя.

За предотвратяване на проблеми с гумите

„Когато шофирате в горещо време, трябва винаги да проверявате налягането на всички гуми, включително резервната“, казва Майк Куинси от Auto Test Center.

Налягането, по-ниско от препоръчаното, кара гумите да се огъват повече, отколкото трябва. Това е лошо за разхода на гориво, причинява преждевременно износване и позволява на гумите да натрупват топлина много по-лесно, което може да доведе до повреда на гумата.

Проверете нивата на течността

„Вероятно най-важната течност за проверка е нивото на охлаждащата течност“, каза Куинси, добавяйки, че тя не трябва да е на повече от няколко години. „Ако не сте я променяли от известно време, вероятно трябва да се направи.“

Пазете се от старите батерии

Батериите, които са на възраст 4 или 5 години, са към края на живота си и са по-податливи на стрес, причинен от екстремна топлина. Проверете дали клемите и кабелите са здраво закрепени и нямат корозия. „Ако батерията има подвижни капачки, проверете нивото на течността й“, каза Куинси.

Въпреки че екстремната топлина е по-трудна за батериите от екстремния студ, Куинси вярва, че няма защо да се тревожите за сравнително нови коли.

Отворете правилните прозорци, за да се охладите бързо

За да изтласкате горещия въздух от кола, която е била паркирана, включете вентилатора, когато започнете да шофирате и отворете само задните прозорци за около 10-20 секунди.

„Отварянето на предните прозорци всъщност просто ще продължи да блъска горещия въздух отзад и навсякъде около колата“, каза Куинси.

Освен това не губете време и гориво, оставяйки колата си да работи известно време, преди да тръгнете. „Климатичната система на вашия автомобил всъщност работи много по-добре, когато шофирате“, каза той.

Имате ли сенник за предното стъкло?

Сенниците се предлагат в много разновидности: обикновени, лъскави, артистични и какви ли още не.

Не се тревожете твърде много от екстремните температури. Consumer Reports посочва, че производителите на автомобили тестват своите превозни средства в изключително горещи среди. Техните експерти вярват, че не трябва да се страхувате да тръгнете на път, дори ако навън е 100 градуса.

Избягвайте да работите на празен ход за дълги периоди

Когато времето е горещо, най-добре е да избягвате да работите на празен ход за дълги периоди – обикновено когато сте в задръстване. Това може да доведе до прегряване на вашия двигател, което може да доведе до повреда.

Ако трябва да спрете за известно време, изключете двигателя и се насладете на климатика. Или свалете прозорците на колата си, пише carvine.co.uk.

Ако имате прегрял двигател поради температурите, тогава ще трябва да изчакате, докато двигателят се охлади достатъчно, за да го използвате отново. Може дори да се нуждаете от помощ от спасителна служба за превозни средства, ако двигателят отнема много време за охлаждане – или ако не можете да запалите колата си след това.

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии