1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Руснаците се връщат към "Лада"

Свят

Възможности за покупки на "Порше" или "Лексус" в Русия вече няма

Руската икономика е във все по-тежко състояние, а състоянието на автомобилната индустрия е показателно за влошаването на ситуацията. Един поглед под капака на колата ви казва всичко, което трябва да знаете, пише "Бизнес инсайдър".

За второто тримесечие на годината излишъкът по текущата сметка на Русия възлиза на 5,4 милиарда долара, пише Yahoo Finance. Това представлява спад с 93 процента в сравнение с рекордните 76,7 милиарда долара за същия период на миналата година, сочат данни на Руската централна банка. Ситуацията свидетелства за тежкия удар, който западните икономически санкции са нанесли на страната. 

Автомобили просто не се търсят

Едва ли е изненада, че руската икономика далеч не се развива толкова добре, колкото твърдят официалните данни на Москва, но автомобилната индустрия на страната е преживяла истински срив след началото на войната в Украйна. "Бизнес инсайдър" цитира данни, според които продажбите на коли в Русия възлизат едва на около една четвърт от онези преди войната, пише "24 часа".

Намаляващите продажби на коли и драматичната промяна в моделите, които се купуват, говорят за общото икономическо състояние, както и за низходящата спирала, чийто край не се вижда.

Преди инвазията всеки месец в Русия са се продавали по около 100 000 автомобила. "Руснаците просто купуват по-малко автомобили - не харчат пари", казва изследователят от Йейл Стивън Тиан.

Ръст в пазарния дял на руските и китайски коли

В миналото руснаците предпочитаха да карат чуждестранни автомобили заради престижа и по-високото им качество. Но покупките на автомобили, които не са руско производство, са около нулата в месеците след началото на войната в Украйна.

 

През 2022-а година десетки западни марки се изтеглиха от Русия и на местните жители им се наложи да се задоволяват с по-евтини и по-нискокачествени алтернативи, припомня "Бизнес инсайдър". Към януари 2023-а година продажбите на "Хонда", "Хюндай", "Лексус", "Мазда" и други са се сринали с над 90 процента на годишна база.

Според професор Джефри Зоненфелд от Йейл единствената чуждестранна компания, която е регистрирала увеличение на продажбите, е китайската "Джили". Тя отчита ръст с 88 процента на годишна база.

Завръщането на "Лада"

"Бизнес инсайдър" посочва, че руснаците сега са принудени да купуват местната марка "Лада" - фирма, известна с проблемите с механиката и съмнителното качество. "Няма да срещнете никого извън Русия, който да си купи "Лада", казва Зоненфелд. "Никой не ги кара заради липсата на стил, безопасност и качеството."

В момента на "Лада" се падат над половината от всички продажби на автомобили в Русия, докато китайският производител "Джили" държи 11-процентов дял от пазара.

"Освен, че продажбите са се сринали, трябва да имаме предвид, че преди войната продажбите на чужди марки са били изключително високи", добавя Тиан. "Ако се огледате в Москва и Санкт Петербург, ще видите, че руският елит кара само марки като "Порше", "Ягуар", "Хюндай" и т.н. Единствените руснаци, избрали "Лада", са по-бедните."

 
 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии