1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Има ли опасност за пенсиите и заплатите?

БГ Бизнес

Финансист обяснява какво предстои, ако скоро няма приет бюджет

Ситуацията наистина е уникална, такъв казус до момента не сме имали. Опасност от спиране на плащанията по пенсии и заплати обаче няма, обяви бившият зам. финансов министър Любомир Дацов.

 

Коментарът му е по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в случай че идната седмица няма държавно управление, държавата няма да може да си заплаща даже заплатите и пенсиите.

Според Любомир Дацов, законът за обществените финанси дава благоприятни условия да не стопират заплащанията, пише "24 часа". Според член 87 от него, в случай че няма признат бюджет, кабинетът може да изиска бланкетно позволение от Народното събрание да продължи да събира доходи и да прави разноски и прехвърляния. А също и за поемане на нов дълг, в случай че към този момент е надхвърлен лимитът по предходния бюджет.

В тримесечния период, в който няма признат нов бюджет, не се включва времето, през което няма определено Народно заседание. Същият закон не разрешава за времето на деяние на остарелия, на всички бюджетни организации трупането на нови отговорности за разноски.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии