1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Еврото и фирмите – какво трябва да знаят предприемачите?

Еврото и фирмите – какво трябва да знаят предприемачите?

Какви действия трябва да предприемете, ако сте собственик на бизнес при преминаването от лева в евро

За повечето хора преминаването към еврото няма да изисква почти никакви усилия. Ако притежавате или управлявате бизнес обаче, е необходимо да се подготвите. Какви действия трябва да бъдат предприети, пояснява Европейската комисия в България. 

България прие нова целева дата за приемането на еврото - 1 януари 2025 година. 

Месеци по-рано ще трябва да се пренастроят касови апарати, софтуерни програми и сайтове, така че да се изписват цените и в двете валути – лева и евро. 

А от датата на влизането на България в Еврозоната всяка фирма ще трябва да е готова:

  • Да плаща заплати;
  • Да внася данъци;
  • Да води счетоводството си в евро.

Всички договори, сключени в левове, остават валидни, като сумите се превалутират в евро по официалния курс. Това ще се случи чрез автоматичното и безплатно превалутиране на всички банкови сметки и транзакции.

Със сигурност ще има и еднократни разходи, а при някои по-големи бизнеси подготовката ще изисква  много часове труд за сметка на работодателя.

Страната ни изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари. 

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към Еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии