1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ето с колко ще поевтинеят у нас основните храни преди зимата

Ето с колко ще поевтинеят у нас основните храни преди зимата

15 продукта ще поддържат възможно най-ниски цени в рамките на промоции, обещава правителството

Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени преди началото на зимата, заяви икономическият министър Богдан Богданов. Първоначалната идея да се наложи таван за тези стоки била отхвърлена като неработеща. Поради това в момента се водят преговори с търговските вериги да поддържат възможно най-ниски цени на тези продукти, които са част от малката потребителска кошница.

Това ще става в рамките на промоции, като всяка верига ще определя колко време да продължат и ще се ангажира да разгласи по подходящ начин цените, пише "24 часа". Това ще става със специални информационни табла, на които потребителите ще виждат стоките с ниски цени. 

В рамките на всяка промоция средните цени на тези стоки могат да се намалят с около 30%, но това далеч не важи за всички. 

Хлябът "Добруджа", който в момента струва 1,55 лева, ще стане 0.99 лева. Киселото мляко от 1,38 лева, ще падне на 0,99 лева. Прясното от 3,33 лева ще стане 2,90 лева, яйцата от 0,47 лева на бройка- на 0,41 лева, свинският бут без кост от 12,74 лева за кг. на 11 лева, а кашкавалът от от 22,75 лева за кг. на 19,99 лева.

Цената на хляба например може да се намали и с до 35%, тъй като в момента конюнктурата е такава, че пшеницата и брашното са евтини и няма повишение на енергийните разходи. При млечните продукти може да се постигне 15-25% средно намаление в рамките на една промоция, защото цената на прясното мляко върви надолу. С настъпване на зимата обаче обикновено изкупната цена се повишава. Поради това очакваното намаление по магазините е около 15%. Като това не важи за всички продукти - при кашкавала и сиренето поевтиняването ще е по-трудно осъществимо.

Подходът на Гърция е по-твърд. Там по решение на правителството 100 продукта в магазините ще бъдат намалени с 5% поне за 6 месеца.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии