1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

100 продукта в Гърция са намалени, какви са цените им у нас?

100 продукта в Гърция са намалени, какви са цените им у нас?

Правителството в южната ни съседка започна акция за по-евтини стоки в магазините

Идеята на гръцкото правителство да намали цените на храните е вече факт. Мярката е въведена в супермаркетите, като това няма да се отнася само до хранителните стоки, но и до всички продукти. За момента ще трае 6 месеца, за да се види ефектът.

Решението е подписано от министъра на развитието Костас Скрекас. Първите намаления са вече факт, защото големите доставчици са се съгласили на постоянни намаления.

В началото намалението от 5% ще важи за 100 продукта, сред които са храните. Идеята е постепенно намалението да обхване 500 продукта.

Снимка: iStock
Какви са цените на основните храни в Гърция и България?

Отдавна експерти твърдят, че храните у нас са по-скъпи от храните в други европейски градове. До скоро това важеше и за Гърция, но последните седмици храните там сериозно поскъпнаха. Но дори така гърците харчат за храна горе долу колкото и ние.

Литър прясно мляко се продава средно за 2,80 лева, в България цената средно е 2,70 лева. С намалението в Гърция млякото ще стане около 2,65 лева. 

У нас хлябът върви около 2 лева, толкова е и в Гърция, но с намалението там ще стане 1,90 лева. Дузина яйца в магазините у нас се продават за около 6 лева, в Гърция за около 7 лева, след намалението ще станат около 6,60 лева.

Вода литър и половина в нашите магазини е около 1,20 лева, а в гръцките магазини е 1,30 лева. Килограмът месо е на една и съща цена у нас и в Гърция- средно 22 лева за кг. С намалението от 5% обаче там килограмът ще се продава за около 20,80 лева. 

Килограмът ориз в родните супермаркети върви около 3,50 лева, а в гръцките около 3,60. Сега обаче там цената му ще падне на 3,45 лева.

Килограмът домати у нас е средно 4 лева, а в Гърция около 3,50 лева. Те ще поевтинеят средно до 3,30 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии