По енергийна трансформация България е два пъти по-неуспешна от Албания (ВИДЕО)

По енергийна трансформация България е два пъти по-неуспешна от Албания (ВИДЕО)

Изоставаме в "зеления преход" и икономиката ни буксува от това, казва Евгений Кънев

"За момента основният проблем, който касае това дали ще покрием Конвергентния доклад за влизане в еврозоната, е инфлацията. Миналата година страната ни имаше инфлация над допустимата, затова и не можем да влезем в еврозоната от 2024 г. Сега най-големият въпрос е дали ще успеем да покрием този критерий в следващите месеци. За целта България трябва е сред трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната плюс 1,5%", каза пред businessnovinite.bg Евгений Кънев, макроикономист и доктор по икономика.

От тази гледна точка мисля, че ще успеем да покрием критерия, защото по последни данни на Евростат, ние сме с малко по-ниска инфлация от средната за ЕС, добави той.

Икономистът казва, че двете войни, които се водят в момента оказват влияние на световната икономика. Инфлацията беше най-видният ефект, предизвика вдигането на лихвите, разстрои веригите на доставка. Мисля обаче, че България сравнително бързо реагира на тези промени, каза още той.

Според Кънев едно от големите предизвикателства пред страната ни в момента е дали ще успеем да си запазим стабилно правителство, което да прави реформи.

"За съжаление в момента изоставаме много в така наречения "зелен преход". Ние не можем да продължим да се развиваме като икономика, ако имаме 3,5 пъти по-голяма енергийна неефективност, отколкото в Европа. По един коефициент на енергийна трансформация на икономиката за новите предизвикателства, Албания е на 24 място, а България е на 48 място", разкри макроикономистът. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст