1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Деница Василева и Анна Тенева са големите победители в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

БГ Бизнес

Кристина Баксанова от bTV участва в церемонията по награждаване

 

Деница Василева, ученичка в 10. клас в Първа английска гимназия и Анна Тенева, ученичка в 9. клас в 90. СУ „Генерал Хосе де сан Мартин“, София са големите победители в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Това стана ясно по време на специална церемония-спектакъл, която се проведе в Общински културен дом „Искър“.

Двете момичета получават и голямата награда в конкурса – посещение в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел. Второто място заслужи Емили Караколева, ученичка в 11. клас в 22. СЕУ „Георги Стойков Раковски“, която получи лично наградата си от Кристина Баксанова, ръководител „Международни новини“ в bTV Новините и ментор в конкурса. На трето място журито класира Габриела Маринова, също единадесетокласничка от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Преди да станат известни имената на победителите и на заелите призовите места в конкурса, публиката се потопи в емоционалните и творчески търсения на талантливите ученици и „видя“ София през техните очи. Това стана благодарение на специално подбрани и смислови свързани текстове от техните есета, пътеписи и портрети, които бяха прочетени художествено на сцената от Десислава Василева, Мария Маркова, Симеон Александър, Даяна Благоева, Йоан Каратонев и Калина Александрова, под акомпанимента на пиано от маестро Симеон Стойков. Ефектът от четенето бе подсилен и от подбрани визии от София, предоставени специално за спектакъла от „Етюдите на София“.

„Имам мисия. Да търся, откривам и показвам красивото и доброто. Да популяризирам добрите примери. Защото мисля, че всички имаме много нужда от това. И знаете ли? Те са много, когато отвориш сърцето си и имаш очите да ги видиш. Тази вечер е едно доказателство за това и вярвам, че всички бяхте докоснати и развълнувани от текстовете на новооткритите от нас таланти в проекта „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ – каза в емоционалната си реч пред публиката, Десислава Василева, председател на управителния съвет на фондация „Добрият пример“ – организатор на проявата, в която в рамките на по-малко от два месеца, 31 ученици от софийски училища показаха и надградиха уменията си за творческо писане и създадоха своите неповторими есета, пътеписи и портрети.

В рамките на конкурса-обучение, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е част от културния календар на София, учениците имаха уроци със своите ментори и работите им бяха оценявани от професионално жури, част от което е и водещият на „120 минути“ по bTV Светослав Иванов.

Журито имаше нелеката задача да избере и класира най-добрите от най-добрите участници в конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, измежду десетимата финалисти, които решиха отлично и двете си задачи – Анастасия Трейман от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, Анна Тенева от 90. СУ „Ген Хосе де Сан Мартин“, Габриела Маринова от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, Деница Василева от Първа английска гимназия, Емили Караколева от 22 СУ „Георги Стойков Раковски“, Жасмина Петкова от 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“, Ирина Тилова от 18.СУ „Уилям Гладстон“, Йоана Кънчева от 73. СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“, Цветелина Стоянова от 153. СУ „Неофит Рилски“ и Ясен Терзиев от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

Специални награди в конкурса получиха:

  • Ирина Тилова и Цветелина Стоянова – грамота и покана за прием без изпит в една от специалностите в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС.
  • 153 СУ „Неофит Рилски“ – грамота за училището, за това, че стимулира активното участие на своите възпитаници в литературния конкурс.
  • Жасмина Петкова – грамота за най-млад участник, успял да се класира сред финалистите в конкурса.
  • Ясен Терзиев – грамота за оригинален подход при решаване на творческите задачи.
  • Златина Юрукова – грамота за най-въздействащо есе.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии