1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Kакво е допустимото количество на алкохол в кръвта при шофиране в държавите в ЕС

Kакво е допустимото количество на алкохол в кръвта при шофиране в държавите в ЕС

Алкохолът е една от приичните, на които се дължат 75% от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в Европа

В контекста на предварителни данни за жертвите по пътищата за 2023 г., които Европейската комисия публикува през изминалата седмица, oт ЕК напомнят, че шофирането в нетрезво състояние е една от четирите основни причини, на които се дължат 75% от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в Европа. 
В по-голямата част от страните от ЕС допустимото количество е 0,5 промила. Единствено в Малта позволеното количесто е 0,8. В Литва е 0,4. В Чехия, Словакия и Унгария не се разрешава никакво наличие на алкохол в кръвта при шофиране - 0,0. 
 
 
Снимка: iStock
 
През 2023 г. над 20 000 души в Европа са изгубили живота си в катастрофа, а България отчита един от най-високите проценти на смъртни случаи за периода. 
 
Освен да се съобразяваме със специфичните разпоредби за шофиране след употреба на алкохол или максимално допустима скорост в различните държави членки на ЕС, нека не забравяме, че безопасността по пътищата е преди всичко наша лична отговорност и да се замисляме преди да седнем зад волана и да настъпим газта, казват още от ЕК. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии